Osa pohjoismaista sähköjärjestelmää
Suomen kantaverkko on osa yhteispohjoismaista synkronijärjestelmää, johon kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsin ja Norjan sekä Itä-Tanskan sähkönsiirtoverkot. Pohjoismaisesta verkosta on useita tasasähköyhteyksiä muihin maihin. Länsi-Tanskaan (Jyllantiin) on useita tasasähköyhteyksiä Ruotsista, Norjasta ja Itä-Tanskasta. Ruotsista on tasasähköyhteydet Saksaan, Puolaan ja Liettuaan. Norjasta on tasasähköyhteys Hollantiin ja Suomesta Viroon.
Suomen kantaverkko liittyy Ruotsin verkkoon kahdella 400 kV:n vaihtosähköyhteydellä Pohjois-Suomessa. Lisäksi Norjaan on 220 kV:n vaihtosähköyhteys. Vaihtosähköyhteyksien lisäksi on rakennettu tasasähköyhteydet Fenno-Skan 1 Raumalta (siirtokyky 400 MW) Ruotsin Dannebohon ja Fenno-Skan 2 (siirtokyky 800 MW) Raumalta Ruotsin Finnböleen. Naantalista Ahvenanmaalle on tasasähköyhteys (siirtokyky 100 MW), jonka omistaa ja jonka käytöstä vastaa Kraftnät Åland.
Viron verkko ei ole vaihtosähköyhteyksin yhteydessä pohjoismaiseen verkkoon. Suomesta on Viroon tasasähköyhteydet EstLink 1 (siirtokyky 350 MW) ja EstLink 2 (siirtokyky 650 MW). Suomen ja Venäjän välisten sähkönsiirtoyhteyksien käyttö on päättynyt toukokuussa 2022.
Norjan kantaverkkoyhtiö pitää yllä pohjoismaisen voimajärjestelmän tila -kuvaa, jonka löydät Stattnetin sivuilta tästä linkistä.
Pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden väliseen käyttösopimukseen (System Operation Agreement) on kirjattu yhteiset toimintaperiaatteet pohjoismaisen sähköjärjestelmän käyttöön. Käyttösopimus ja sen liitteet löytyvät ENTSO-E:n verkkosivuilta sekä tämän sivun liiteluettelosta. Sopimus ja liitteet ovat englanniksi.

Liitteet
- Pohjoismainen käyttösopimus
- Sähköverkon hätätilaa ja käytönpalautusta koskeva liite
- Taajuudensäätöä ja reservejä koskeva liite
- Säännöllisesti muuttuvia parametrejä
- FRR-kapasiteetin vaihtaminen ja jakaminen Suomen ja Viron välillä
- FRR-kapasiteetin vaihtaminen ja jakaminen Länsi- ja Itä-Tanskan välillä
- Tasehallinnan liite
- Käytön suunnittelua koskeva liite
- Keskeytyssuunnittelun koordinoinnin menetelmä
- Tehonriittävyysanalyysin menetelmä
- Käyttövarmuuden vaatimuksia koskeva liite
- Yhteiskäyttö pohjoismaisten osajärjestelmien välillä
- Siirtokapasiteetin laskentaa ja jakamista vuorokausi- ja päivänsisäisille markkinoille koskeva liite
- Pitkän aikavälin siirtokapasiteetin laskentaa ja jakamista koskeva liite