;

Kuluttajatietoa

Kantaverkko on valtakunnallinen sähkönsiirron runkoverkko, sähköjärjestelmän ”moottoritie”, jonka kautta sähköä siirretään kaikkialle Suomeen. Kantaverkkoon ovat liittyneet suuret voimalaitokset, tehtaat ja alueelliset jakeluverkot.

Fingrid on yritys, joka vastaa sähkönsiirron toimivuudesta kantaverkossa ja huolehtii, että Suomi saa sähköä häiriöttä. Fingridin asiakkaita ovat sähköntuottajat, verkkoyhtiöt, sähkön suurkuluttajat sekä muut sähkömarkkinatoimijat. Jakeluverkkoyhtiöt välittävät kantaverkosta sähkön edelleen muun muassa kotitalouksille. 

Kuva: Kuinka sähkö kulkee 

Fingrid_kuinka_sähkö_kulkee_kuvitus_2023.png.


Suomen sähköjärjestelmä koostuu voimalaitoksista, kantaverkosta, suurjännitteisistä jakeluverkoista, jakeluverkoista sekä sähkön kuluttajista. Se on osa yhteispohjoismaista sähköjärjestelmää yhdessä Ruotsin, Norjan ja Itä-Tanskan järjestelmien kanssa. Lisäksi Virosta on Suomeen tasasähköyhteys. 

Fingridin vastuulla ovat kantaverkon käytön suunnittelu ja valvonta sekä verkon ylläpito ja kehittäminen. Lisäksi tehtävänä on osallistua eurooppalaisen yhteistyöjärjestö ENTSO-E:n toimintaan ja eurooppalaisten markkina- ja käyttökoodien laadintaan sekä verkkosuunnitteluun.

Kantaverkon kehittämissuunnitelmassa esitetään seuraavalle kymmenen vuoden jaksolle Fingridin kantaverkon kehitystarpeet ja suunnitellut investoinnit. Kehittämällä pitkäjänteisesti kantaverkkoa varmistetaan, että sähkönsiirtoverkko ja koko järjestelmä täyttävät sille asetetut vaatimukset muuttuvassa toimintaympäristössä.

Lue myös: Miten sähkön hinta muodostuu? >

Fingrid sosiaalisessa mediassa

             

 

Palvelut kuluttajille

Tuntihinta-mobiilisovellus
Tuntihinta-mobiilisovellus
Tuntihinta-mobiilisovelluksen avulla voit seurata sähkön pörssihintaa.
Sähköjärjestelmän tila
Sähköjärjestelmän tila
Sähköjärjestelmän tila skaalautuvassa ja mobiiliystävällisessä muodossa.
Karttapalaute
Karttapalaute
Karttapalautteessa näet hankkeet kartalla ja voit antaa kohdistetusti palautetta.
Datahub
Datahub
Datahubiin on tallennettu sähkömarkkinalain mukaisesti sähkönkäyttöpaikkaan liittyvää tietoa, kuten käyttöpaikan asiakas- ja kulutustietoa.

Fingridin verkkolehden artikkeleita