;
7.6.2012 10.00
Lehdistötiedotteet

Fingridin peltopylväälle muotoilualan Fennia Prize Grand Prix -palkinto

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin uuden peltopylvään tuotekehityshankkeelle on myönnetty teollisen muotoilun Fennia Prize 2012 Grand Prix -palkinto. Uusi peltopylväsmalli on kehitetty yhteistyössä muotoilutoimisto Muotohiomon kanssa. Palkinnon voittanut peltopylväsmalli on yhdistelmäpylväs 400 kilovoltin ja 110 kilovoltin voimajohdoille. Fennia Prize on yrityksille suunnattu kansainvälinen muotoilukilpailu. Sen tavoitteena on tukea korkeatasoisten tuotteiden ja palveluiden tuottamista ja edistää teollisuuden kilpailukykyä ja kansainvälistymistä. Kansainvälisen kilpailun järjestävät Design Forum Finland ja Fennia. Design Forum Finland on muotoilun promootio-organisaatio, joka vastaa kilpailun käytännön toteutuksesta sekä palkintoon liittyvästä näyttelystä.

Palkintolautakunnan perusteluissa kiitettiin Fingridiä muotoilun hyödyntämisestä innovatiivisesti ja ennakkoluulottomasti osana välttämätöntä infrastruktuuria. Peltopylvään muotokieli on vähäeleistä ja kestää aikaa. Lopputuotteella on suora vaikutus ympäristön laatuun. Pylvään rakenne- ja suunnitteluperiaatteet ovat muidenkin sähkönsiirtoyhtiöiden vapaasti sovellettavissa ja hyödynnettävissä.
Idea peltopylvään suunnitteluun lähti maanomistajilta saadusta palautteesta. Fingridissä haluttiin löytää pylväsmalli, joka mahdollisimman vähän häiritsee työskentelyä pylväiden läheisyydessä.

- Haasteena oli saada mahdollisimman vähän häiritsevä ja toisaalta mahdollisimman edullinen sarjatuotantoon sopiva pylväsmalli. Halusimme löytää uutta näkökulmaa perinteiseen voimajohtosuunnitteluun ja siksi käännyimme Muotohiomon puoleen, kertoo projektista Fingridin varatoimitusjohtaja Kari Kuusela.

- Fingridin toimeksianto oli hyvin kiinnostava suunnittelutehtävä, sillä uuden peltopylvään tulee täyttää tiukat turvallisuuteen ja rakenteisiin liittyvät reunaehdot, mutta samalla tuottaa maanviljelyn ja maisema-arkkitehtuurin kannalta mielekäs kokonaisuus, kommentoi Muotohiomon toimitusjohtaja Pekka Toivanen.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid on aikaisemminkin kääntynyt muotoilijoiden puoleen uniikkien maisemapylväiden suunnittelemiseksi. Tällä kertaa tavoitteena oli löytää ratkaisu arjen ongelmaan: normaalissa voimajohtorakentamisessa pelloilla käytettävä pylväsmalli, joka mahdollistaa työskentelyn pylvään lähellä.
 
- Voimajohtojen hyväksyttävyys maiseman osana ja sidosryhmien kuunteleminen ovat aina olleet meille tärkeitä. Nyt palkittu peltopylväsmalli saa "pikkuveljen", sillä parhaillaan tutkimme vastaavan tyyppistä toteutusratkaisua 110 kilovoltin voimajohtolinjoille, Kuusela totesi.
 
Peltopylväs esiteltiin ensimmäisen kerran maanomistajille vuosi sitten Porin Farmari -tapahtumassa esittein ja kuvin sekä pienoismallin avulla.  Erona tavanomaiseen pylvästyyppiin on harusten eli tukivaijereiden puuttuminen, jolloin pylvään lähellä voi työskennellä vapaammin maatalouskoneilla.
 
Pylväs on korkeudeltaan samaa luokkaa kuin perinteinen 400 kilovoltin pylväs, jossa yläorsi nousee 31 - 35 metrin korkeuteen. Pylvään jalustoja ympäröivät suojarakenteet estävät mahdolliset törmäykset jalustaan. Näin maata voidaan muokata aivan pylväiden lähituntumassa. Harusten poistumisen myötä vähenevät merkittävästi myös niiden ympäristöön liittyneet rikkakasviongelmat.
 
Pylvään perustuksena on kahdesta toisiinsa liitettävästä kappaleesta koostuva betonielementti. Kumpikin osa painaa kolme tonnia. Nelijalkainen pylväs ankkuroidaan maahan 24 tonnin perustuksilla. Erillisiä betonivalutöitä ei tarvita, vaan koko perustaminen on elementtirakentamiseen verrattavaa.
 
Ensimmäinen pylväs lähelle Hyvinkään asuntomessualuetta
 
Peltopylväitä käytetään ensisijaisesti uusien voimajohtojen rakentamiseen peltoalueilla. Myös vanhoille johdoille niitä voidaan pystyttää johdon tai sen pylvään uusimisen yhteydessä. Ensimmäisen kerran peltopylvästä käytetään Nurmijärven, Hyvinkään ja Hikiän välisellä voimajohdolla. Mallipylväs pystytetään alkuvuonna 2013 lähelle Hyvinkään asuntomessualuetta.
 
Peltopylvääseen voi tutustua Fennia Prize 2012 -palkintonäyttelyssä, joka on esillä Kaapelitehtaan Valssaamossa 8.6.–19.8.2012
 
Lisätietoja: