;

Petäjäskoski–Herva

YVA-menettely
Suunnittelu
Rakentaminen
Hankkeen tiedot
Hankkeen tyyppi: Voimajohto
Hankkeen tila: Suunnittelu
Sijainti: Lappi, Pohjois-Pohjanmaa
Pituus: 94 km

Fingrid suunnittelee uutta 400 + 100 kV voimajohtoa Rovaniemen Petäjäskosken ja Vaalan Nuojuankankaan välille. Fingrid on valinnut jatkosuunnitteluun etenevät vaihtoehtoiset reittiosuudet ja hanke on tällä hetkellä rakentamisvaihetta edeltävässä yleissuunnittelussa. Hanke on jaettu reitin pituudelta kahteen erilliseen suunnittelu- ja rakennusprojektiin (Petäjäskoski-Herva ja Herva-Nuojuankangas). Petäjäskoski-Hervan yleissuunnittelu valmistuu vuoden 2023 lopussa.

Uusi voimajohtoyhteys on tarpeen, koska nyt rakenteilla olevat kantaverkkoyhteydet eivät tule riittämään kaiken Ruotsista tuodun ja pohjoisessa Suomessa tuotetun sähkön siirtämiseen etelän kulutuskohteisiin. Hankkeen toteuttaminen mahdollistaa tuulivoiman rakentamisen sekä edistää Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista ja riittävää sähkön omavaraisuutta Suomessa.

Alustavan aikataulun mukaan voimajohdon rakentamisen edellyttämät maastotutkimukset ja yleissuunnittelu tehdään vuosina 2022–2023. Voimajohdon rakentamisen arvioidaan tapahtuvan vuosina 2024–2027.

Vaihekohtaiset tiedot

YVA-menettely

Hankkeen YVA-vaihe käsitti uuden noin 210 kilometriä pitkän voimajohdon kokonaisuudessaan Petäjäskoskelta Nuojuankankaalle. Pääset YVA-vaiheen tietoihin tästä. Hanke on jaettu reitin pituudelta kahteen erilliseen suunnittelu- ja rakennusprojektiin (Petäjäskoski-Herva ja Herva-Nuojuankangas).

Rakentaminen

Fingrid hakee valtioneuvostolta lunastuslupaa hankkeelle keväällä 2023.

Johdon rakentaminen alkaa nykyisten suunnitelmien mukaan aikaisintaan syksyllä 2024.

Yhteystiedot

Yleissuunnittelu ja rakentaminen

Antti Linna, Fingrid Oyj
vanhempi projektipäällikkö 
puh. +358303955168

 

Konsultti Enersense PN Oy
Yhdyshenkilö Riikka Hirvelä, puh. 040 641 7261