Eurooppalaiset reservimarkkinapaikat

Euroopassa otetaan käyttöön yhteiset markkinapaikat taajuuden palautusreserveille (mFRR ja aFRR). Tasehallinnan suuntaviivojen mukainen käyttöönoton takaraja on 24.7.2022. Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt ovat ilmoittaneet hakevansa käyttöönotolle lykkäystä kansallisilta sääntelyviranomaisiltaan (linkki tiedotteeseen). Eurooppalaiset markkinapaikat korvaavat vastaavat pohjoismaiset energiamarkkinapaikat. Säätökapasiteetin kaupankäyntiin ei yhteiseurooppalaisia markkinapaikkoja ole suunnitteilla. 

Reservitoimittajan näkökulmasta muutos on yhteisen markkina-alueen laajeneminen pohjoismaisesta eurooppalaiseksi. Uusien markkinapaikkojen seurauksena myös tuotemäärittelyt muuttuvat. Näillä näkymin vaatimus tulee olemaan, että manuaalisen säädön (mFRR) on oltava täysin aktivoitunut 12,5 minuutissa ja automaattisen (aFRR) 5 minuutissa. Viimeistään tässä vaiheessa tulee säätösähkömarkkinoille 15 minuutin tuote. Uusien markkinoiden tullessa käyttöön säätöenergiatarjoukset tulisi jättää paikalliselle kantaverkkoyhtiölle viimeistään 25 minuuttia ennen kaupankäyntijakson alkua. Pienin mahdollinen tarjouskoko on 1 MW ja tarjouksia voi jättää 1 MW portaissa.

Eurooppalaisten markkinapaikkojen toteutusprojektit ovat jo käynnissä. Manuaalituotteen kauppapaikka on nimeltään MARI ja automaattisen PICASSO. Kansallinen kantaverkonhaltija säilyy rajapintana säätösähkömarkkinatoimijoille. Fingrid hoitaa jatkossakin tarjoukset ja aktivointipyynnöt.

Lisää MARI (mFRR) -kauppapaikasta voit lukea täältä, ja PICASSO (aFRR) -kauppapaikasta täältä.

 

Lisätietoja aiheesta

Vesa Vänskä

vanhempi asiantuntija
puh. 030 395 5185
 

Anders Lundberg

erikoisasiantuntija
puh. 030 395 4171