;

Eurooppalaiset reservimarkkinapaikat

Euroopassa otetaan käyttöön yhteiset energiamarkkinapaikat taajuuden palautusreserveille (mFRR ja aFRR). Käyttöönoton takaraja on 24.7.2024. Eurooppalainen mFRR-energiamarkkinapaikka korvaa vastaavan pohjoismaisen energiamarkkinapaikan, kun taas aFRR-energiamarkkina on uusi kauppapaikka. Säätökapasiteetin (mFRR ja aFRR) kaupankäyntiin ei yhteiseurooppalaisia markkinapaikkoja ole suunnitteilla. 

Reservitoimittajan näkökulmasta muutos on yhteisen markkina-alueen laajeneminen pohjoismaisesta eurooppalaiseksi. Uusien markkinapaikkojen seurauksena myös tuotemäärittelyt muuttuvat. Vaatimus tulee olemaan, että manuaalisen säädön (mFRR) on oltava täysin aktivoitunut 12,5 minuutissa ja automaattisen (aFRR) 5 minuutissa. Uusien markkinoiden tullessa käyttöön säätöenergiatarjoukset tulisi jättää paikalliselle kantaverkkoyhtiölle viimeistään 25 minuuttia ennen kaupankäyntijakson alkua. Pienin mahdollinen tarjouskoko on 1 MW, ja tarjouksia voi jättää 1 MW portaissa.

Eurooppalaisten markkinapaikkojen toteutusprojektit ovat jo käynnissä. Manuaalituotteen kauppapaikka on nimeltään MARI ja automaattisen PICASSO. Kansallinen kantaverkonhaltija säilyy rajapintana säätösähkömarkkinatoimijoille. Fingrid hoitaa jatkossakin tarjoukset ja aktivointipyynnöt.

PICASSO otettiin käyttöön kesäkuussa 2022, jolloin ensimmäiset kantaverkkoyhtiöt liittyivät markkinapaikalle. MARI otettiin vuorostaan käyttöön lokakuussa 2022. Ennen MARI-liityntää Fingrid tulee liittymään uudelle pohjoismaiselle mFRR-energiamarkkinalle, voit lukea tästä aiheesta lisää täältä. Lisää MARI (mFRR) -kauppapaikasta voit lukea täältä, ja PICASSO (aFRR) -kauppapaikasta täältä.

 

Lisätietoja aiheesta

Tuomas Mattila 
erikoisasiantuntija
puh. 030 395 4180

Marina Nordström
erikoisasiantuntija
puh. 030 395 4284