;

Reservikaupankäynti ja tiedonvaihto

Reservimarkkinoille osallistuminen edellyttää reservitoimittajanja Fingridin välille toteutettua tiedonvaihtoa: reaaliaikatiedonvaihtoa ja markkinatiedonvaihtoa. Tiedonvaihdon vaatimukset vaihtelevat hieman reservituotteittain. 

Kaupankäyntialustat

Reservimarkkinoilla on käytössä kaksi kaupankäyntialustaa: Vaksi ja Fifty NMMS. Vaksi on Fingridin ylläpitämä kaupankäyntialusta, joka on käytössä FCR- ja FFR-tuntimarkkinoilla sekä mFRR- ja aFRR-energiamarkkinoilla. Fifty NMMS on pohjoismainen kaupankäyntialusta, joka on käytössä mFRR- ja aFRR-kapasiteettimarkkinoilla. Suomalaiset reservitoimittajat jättävät mFRR- ja aFRR-kapasiteettitarjouksia NMMS-alustalle, lukuun ottamatta poikkeustilanteita*, joissa myös kapasiteettitarjoukset syötetään Vaksin kautta.  

Reservitoimittajat jättävät lähtökohtaisesti tarjouksiaan kaupankäyntialustoille ECP-sanomien avulla, mutta alustoja voi käyttää myös käyttöliittymästä. Kaupankäyntialustojen kautta reservitoimittajat voivat jättää ja muokata tarjouksia sekä tarkastella hyväksyttyjä kauppoja. Molemmat alustat toimivat internetpohjaisesti. Kapasiteettimarkkinoiden kaupankäynnin tulokset ja energiamarkkinoiden aktivoinnit tapahtuvat sanomilla. aFRR-energiamarkkinan aktivoinnit tapahtuvat reaaliaikatiedonvaihdon signaalilla. 

Fingrid myöntää pääsyn kummallekin markkina-alustalle reservintoimittajille ja heidän palveluntarjoajilleen tarvittaessa. Reservituotteiden jakautuminen alustoille on kuvattu alla olevassa taulukossa.

 

mFRR-kapasi-teetti*

mFRR-energia

aFRR-kapasi-teetti*

aFRR-energia

FCR

FFR

Vaksi

 

x

 

x

x

x

Fifty NMMS

x

 

x

     

 

Reaaliaikatiedonvaihto

Reaaliaikatiedon raportointi Fingridin ja reservitoimittajan välillä toteutetaan FEN- tai KoVa-FEN -verkossa tai web-pohjaisella tiedonsiirrolla. Reservituotteesta riippuen FEN/KoVA-FEN yhteys on vaadittu.

Ohjeet

Reservimarkkinoiden kaupankäyntialustoista ja tiedonvaihdosta on saatavilla yksityiskohtaisia ohjeita liitteistä löytyvistä Fingridin reservikaupankäynti- ja tiedonvaihto-ohjeesta sekä eri markkinoiden sanomaliikenteen implementointiohjeista. Liitteistä löydät myös signaalilistan vaadituista reaaliaika- ja historiasignaaleista.

ECP-sanomaliikenne

Mikä on ECP/EDX?

Tietoliikenteen edellytyksenä kaupankäyntialustoille, reservitoimittajalla on oltava käytössä ECP ja EDX. Alustan voi rekisteröidä reservitoimittaja tai tämän palveluntarjoaja. 

ECP, eli Energy Communication Platform, on eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestön ENTSO-E:n ylläpitämä tiedonvaihtoalusta, joka tarjoaa turvallisen ja luotettavan tavan välittää elektronisia sanomia kantaverkkoyhtiöiden sekä muiden markkinatoimijoiden välillä. ECP perustuu MADES-standardiin (Market Data Exchange Standard), joka takaa sen, että viestien tietoja voi lukea vain oikea vastaanottaja. 

ECP on ensisijainen tiedonvaihtokanava muun muassa uusilla pohjoismaisilla ja eurooppalaisilla markkinapaikoilla. Myös eSett käyttää ECP:tä omissa toiminnoissaan. 

EDX (eli EDX-Toolbox) on ECP-endpointin laajennus, joka mahdollistaa muun muassa palveluiden julkaisun. Pohjoismainen TSO voi julkaista palveluita EDX-palvelukatalogissa (Service Catalogue), joita asiakas voi oman EDX-toolboxinsa kautta hyödyntää. Lisäksi EDX sisältää kattavammat rajapintamahdollisuudet pelkkään ECP:hen verrattuna, esimerkiksi Kafka ja FTP.  

Markkinatoimija ottaa alustan käyttöön perustamalla niin sanotun ECP/EDX-endpointin, jolla he rekisteröityvät Fingridin ECP-verkkoon. Lisäksi toimija tarvitsee yritys/toimijakohtaisen EIC X-koodin sekä EIC V-koodin perustamalleen endpointille. Näitä koodeja käytetään sanomaliikenteessä tunnistamaan lähettäjä sekä vastaanottaja ja rajoittamaan sitä, kuka tietoon pääsee käsiksi. EIC X- sekä EIC V -koodien hakuohjeet löytyvät täältä. Käyttöönoton edellytyksenä on se, että toimijalla on erilliset endpointit sekä testaus- että tuotantokäyttöön ja käyttöehtosopimus on allekirjoitettu.

ECP-alustan käyttö on ilmaista. Markkinatoimijan näkökulmasta huomioon otettavat kustannuskomponentit ovat: 

  • Käyttöönotto
  • Tarvittavien liiketoimintasovellusten integroiminen ECP/EDX-alustaan 
  • Ylläpitotyö. Pakollisia päivityksiä on noin kaksi vuodessa. Fingrid purkaa rekisteröitymisen, jos alustaa ei ole päivitetty määräaikoihin mennessä. 

 

ECPn käyttöönotto suomi.png

 

ECP/EDX:n käyttöönotto

Tietoliikenteen edellytyksenä kaupankäyntialustoille, reservitoimittajalla on oltava käytössä ECP ja EDX. 

Yksityiskohtaiset ohjeet alustan käyttöönottoon on kuvattu Nordic ECP/EDX Group eli NEXin ohjeessa, joka on suunnattu kaikille pohjoismaisille toimijoille. Ohje on saatavilla alla olevassa Hyödyllisiä dokumentteja ja linkkejä -lohkossa 

Ylätasolla ECP:n käyttöönottoprosessi on kuvattu alla: 

  1. ECP:tä varten tarvitsette kaksi erillistä palvelinta, yhden ECP-testiympäristölle ja toisen ECP-tuotantoympäristölle. 
  2. Hakekaa Fingridiltä EIC X- ja EIC V-koodeja. Ottakaa huomioon, että tarvitsette vähintään kaksi EIC V-koodia: yhden testiendpointille sekä yhden tuotantoendpointille. Ohjeet EIC-koodien anomiseen löytyvät täältä. 
  3. Tämän jälkeen suorittakaa ohjelmiston asennus (ECP + EDX) NEXin asennusohjeiden mukaisesti. 
  4. Suorittakaa tarvittavat palomuuriavaukset ulospäin menevälle liikenteelle. 
  5. ECP-endpointin rekisteröinti. Tätä varten tarvitsette rekisteröintitiedoston, jonka saatte olemalla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen ecp.support@fingrid.fi. Ottakaa huomioon, että rekisteröintiä ei voi viimeistellä ennen EIC V-koodin myöntämistä. 
  6. Fingridillä on käytössä ECP/EDX:lle yleiset käyttöehdot (kts. liitteet sivun yläosassa). Tutustukaa ehtoihin ja lähettäkää allekirjoitettu versio Fingridille.
  7. Käyttöehtojen allekirjoittamisen jälkeen Fingrid hyväksyy rekisteröinnin.
  8. Kun rekisteröinti on valmis, testatkaa yhteys lähettämällä testiviesti ECP/EDX:n käyttöliittymästä. 
  9. Integroikaa ECP/EDX-endpoint omaan liiketoimintasovellukseenne.
  10. Kun sanomien lähettäminen testiympäristössä onnistuu, voidaan siirtyä tuotantoympäristöön, edellyttäen että reservimarkkinasopimus on solmittu.


blobid2.png

 

Kaipaatteko apua ECP/EDX-asioissa?

Mikäli kaipaatte tukea ECP/EDX:n asennuksessa tai haluatte ulkoistaa joitakin toimintoja, voitte olla yhteydessä palveluntarjoajiin. Lista palveluntarjoajista löytyy täältä: Reservitoimittajat ja palveluntarjoajat.

Ohjeet EIC-V ja EIC-X koodien anomiseen


ECP & EDX -ohjelmiston lataus


NEX:n ohje ECP:n asennukseen kaikille pohjoismaisille toimijoille.


Implementointiohjeet eri reservimarkkinoille