;

FFR, nopea taajuusreservi

Nopeaa taajuusreserviä (Fast Frequency Reserve, FFR) hankitaan sähköjärjestelmän pienen inertian tilanteiden hallintaa varten. Inertia tarkoittaa sähköjärjestelmään kytkeytyneiden pyörivien massojen pyörimiseen varastoituneen liike-energiaa ja se kuvastaa järjestelmän kykyä vastustaa muutoksia taajuudessa. Sähköjärjestelmän käytössä noudatetaan mitoitusperiaatetta, jonka mukaan yksittäisen sähkön tuotantoyksikön tai HVDC-siirtoyhteyden menetys ei saa johtaa taajuuden putoamiseen alle 49,0 Hz:n alapuolelle. Häiriön jälkeisen hetkellisen taajuusmuutoksen suuruus riippuu häiriön aiheuttaman tehomuutoksen suuruudesta, järjestelmän inertiasta ja reservien aktivoitumisnopeudesta. Tarvittava FFR-reservin määrä riippuu sen hetkisestä sähköjärjestelmän inertian määrästä ja mitoittavan vian suuruudesta.

FFR otettiin pohjoismaisessä sähköjärjestelmässä käyttöön toukokuussa 2020. Fingrid hankkii FFR-reserviä kansallisilta markkinoilta. Reservitoimittaja voi osallistua markkinoille suoritettuaan hyväksytysti säätökokeen reservikohteen säätöominaisuuksien todentamiseksi ja tehtyään FFR-markkinasopimuksen.

Tekniset vaatimukset

FFR-reservin ylläpitoon osallistuvien reservikohteiden tulee täyttää reserville asetetut tekniset vaatimukset. Vaatimusten täyttyminen tulee osoittaa säätökokeilla ennen markkinoille osallistumista. Reservikohteen aktivointi tapahtuu automaattisesti perustuen taajuusmittaukseen. Kohteella tulee siis olla säätäjä, joka ohjaa tehoa, kun reservikohde osallistuu FFR-reservin ylläpitoon. Fingrid ei lähetä ohjaussignaalia.

Reserviteho tulee aktivoida täysimääräisesti vaaditun ajan kuluessa, kun taajuus alittaa tietyn arvon. Reservitoimittaja voi valita minkä tahansa alla olevassa taulukossa esitetyistä aktivointivaihtoehdoista.

Aktivointitaajuus (Hz)

Maks. aktivointiaika (s)

49,7

1,3

49,6

1,0

49,5

0,7

 

Aktivoinnin vähimmäiskesto on 5 s, jos tehon deaktivointinopeus on korkeintaan 20 % FFR-kapasiteetista per sekunti.  Jos deaktivointinopeus on suurempi, aktivoinnin vähimmäiskesto on 30 s. Reservikohteen tulee kyetä uuteen aktivointiin 15 min kuluessa edellisestä aktivoinnista.

Tekniset vaatimukset ja reservikohteen säätökyvyn todentaminen on kuvattu tarkemmin dokumentissa Nopean taajuusreservin (FFR) teknisten vaatimusten todentaminen ja hyväksyttämisprosessi (kts. reservisopimuksen liite 2).

Hankinta

FFR-hankintatarve riippuu sähköjärjestelmän inertiasta, joten sitä hankitaan vain osalle tunneista ja hankittava määrä vaihtelee yleisesti 0–60 MW välillä. Hankintatarve painottuu kevät-, kesä- ja syyskuukausina hetkiin, jolloin inertian määrä on pienimmillään. Fingrid julkaisee hankintaennustetta viikoksi eteenpäin, kts. reservimarkkinainformaatio.

FFR:ää hankitaan Suomessa kansalliselta tuntimarkkinalta. Tuntimarkkinalla reservitoimittaja jättää tarjoukset seuraavan vuorokauden tunneille edellisiltana. Reservikapasiteetin hinta määräytyy erikseen kullekin tunnille kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

Reservitoimittajalla on mahdollisuus jättää myös yhteistarjous FFR ja FCR-N- tai FFR ja FCR-D ylös tuotteisiin. Yhteistarjouksen tarkoitus on mahdollistaa joustava tarjoaminen reservikapasiteetille, joka soveltuu kumpaankin reservituotteeseen. Yhteistarjouksen kapasiteetti voidaan käyttää jommankumman reservituotteen hankintaan. Myös FCR-vuosimarkkinalle osallistuvaa reservikapasiteettia voi tarjota yhteistarjouksessa. Yhteistarjouksen jättäminen vaatii toimijalta sekä FFR- että FCR-markkinasopimuksen ja reservikohteen on tullut läpäistä molempien reservituotteiden säätökokeet.

FFR-markkinan vaatimukset reservikohteelle ja reservitoimittajalle sekä tarjoussäännöt on kuvattu tarkemmin dokumentissa Ehdot ja edellytykset nopean
taajuusreservin (FFR) toimittajalle
 (kts. reservisopimuksen liite 1).

 

Fingridin solmimat FFR-markkinasopimukset ovat ehdoiltaan ja sisällöltään yhtenevät ja julkiset.

Reservimarkkinadataa FFR-reservistä on saatavilla