mFRR, manuaalinen taajuuden palautusreservi
Manuaalisen taajuuden palautusreservin (manual Frequency Restoration Reserve, mFRR) tehtävä on tuotannon ja kulutuksen tehotasapainon ylläpito ja taajuuden palauttaminen nimellisarvoon 50,0 Hz ja sitä voidaan hyödyntää myös siirtojenhallintaan käyttövarmuuden takaamiseksi.
Fingrid ylläpitää pohjoismaista mFRR-energiamarkkinaa yhdessä muiden pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden kanssa. Reservitoimittajat voivat antaa mFRR-energiamarkkinalle tarjouksia säätökykyisestä kapasiteetistaan.
Kukin pohjoismainen kantaverkkoyhtiö aktivoi tarvittavan määrän tarjouksia mFRR-energiamarkkinalta ennustetun tai havaitun tarjousaluekohtaisen tasevirheen kattamiseksi ja sähköjärjestelmän käyttövarmuuden ylläpitämiseksi niin normaalissa käyttötilanteessa kuin häiriötilanteissa. mFRR-energiamarkkinalla aktivoidusta energiasta Fingrid maksaa korvauksen reservitoimittajalle ylössäädön tapauksessa tai alassäädön tapauksessa reservitoimittaja maksaa Fingridille.
Fingrid hankkii mFRR-kapasiteettimarkkinalta kapasiteettia varmistamaan, että kulloinkin on käytössä riittävästi mFRR-reserviä tuotannon ja kulutuksen välisen tehotasapainon ylläpitämiseksi sekä muihin siirtoverkon käyttövarmuuden takaamisen edellyttämiin tarpeisiin. mFRR-kapasiteettimarkkinalla reservitoimittaja sitoutuu jättämään vähintään tarjouskilpailussa hyväksyttyjä kapasiteettitarjouksia vastaavan määrän mFRR-energiatarjouksia mFRR-energiamarkkinalle ja saa tästä ylläpitämästään kapasiteetista kapasiteettikorvauksen.
mFRR-energia- ja -kapasiteettimarkkinoille osallistuminen edellyttää säätösähkömarkkinasopimuksen tekemistä Fingridin kanssa sekä lisäksi joko reservitoimittajan selvityssopimuksen tai taseselvityssopimuksen tekemistä taseselvitysyksikkö eSettin kanssa, sillä eSett suorittaa mFRR-energian laskutuksen. Lisää tietoa kyseisistä sopimuksista ja laskutusmallista on saatavilla eSettin sivuilla
mFRR-energiamarkkinaa kehitetään parhaillaan ja tarkoituksena on, että pohjoismainen mFRR-energiamarkkina tulee osaksi Euroopan laajuisia reservimarkkinoita.
mFRR-tarjouksia voi antaa säätökykyisistä kohteista, jotka kykenevät toteuttamaan minimitarjouskoon mukaisen tehonmuutoksen 12,5 minuutin kuluessa.
mFRR-kapasiteettitarjoukset
mFRR-kapasiteettimarkkinan minimitarjouskoko 1 MW ja tarjoukset jätetään 1 MW:n tarkkuudella. Tarjoukset seuraavalle vuorokaudelle jätetään klo 8.30 Suomen aikaa (EET/EEST) pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden ylläpitämälle Fifty MMS -markkina-alustalle erillisten Fingridin reservikaupankäynti ja tiedonvaihto- ja BSP - Implementation Guide Nordic MMS – mFRR capacity market -ohjeiden mukaisesti.
mFRR-energiatarjoukset
mFRR-energiamarkkinalla minimitarjouskoko on 1 MW ja tarjoukset jätetään 1 MW:n tarkkuudella.
mFRR-energiatarjoukset annetaan Fingridille viimeistään 45 minuuttia ennen markkina-aikajakson (15 min) alkua Fingridin reservikaupankäynti ja tiedonvaihto -ohjeen mukaisesti.
mFRR-energiatarjouksia aktivoidaan pohjoismaisella markkina-alustalla ajastetusti kullekin 15 minuutin markkina-aikajaksolle 7,5 minuuttia ennen markkina-aikajakson alkua. Kaikista Pohjoismaiden mFRR-energiatarjouksista laaditaan pohjoismainen tarjouslista asettamalla tarjoukset hintajärjestykseen halvimmasta kalliimpaan. mFRR-energiatarjouksia aktivoidaan hintajärjestyksessä käytettävissä olevan rajasiirtokapasiteetin rajoissa. Ylössäätötarjouksista käytetään halvin ensin ja vastaavasti alassäätötarjouksista kallein ensin. Jos käyttötilanteen vuoksi tarjousta ei voida käyttää, valitaan seuraavaksi edullisin käytettävissä oleva tarjous.
mFRR-energiatarjouksia voidaan myös aktivoida suoraan ajastettujen aktivoinnin välissä, mikäli säätötarve muuttuu ennakoimattomasti. Suoraan aktivointiin käytetään pääasiassa Suomen alueen mFRR-energiatarjouksia, joiden reservitoimittaja on ilmoittanut olevan käytettävissä siihen. Suora aktivointi kohdistuu aina kahdelle 15 minuutin markkina-aikajaksolle.
mFRR-energiatarjoukset aktivoidaan elektronisella sanomalla.
mFRR-kapasiteetin hinta
mFRR-kapasiteettimarkkinalla kapasiteettikorvauksen hinta muodostetaan marginaalihinnoittelun periaatteella eli kalleimman hyväksytyn tarjouksen mukaisesti ja kaikille osapuolille maksetaan sama hinta. Kapasiteettikorvauksen suuruus tarkistetaan hankintajakson jälkeen ja maksetaan kokonaisuudessaan vain, jos osapuoli on jättänyt vähintään niitä vastaavasti mFRR-energiatarjouksia mFRR-energiamarkkinalle.
mFRR-energian hinta
mFRR-energian hinnat määräytyvät pohjoismaisella mFRR-energiamarkkinalla tai paikallisesti aktivoitaviksi valittujen mFRR-energiatarjouksien perusteella. Jokaiselle markkina-aikajaksolle määritetään sekä ylös- että alassäätöhinta. Ylössäätöhinta on kalleimman pullonkaulattomalla alueella aktivoidun ylössäätötarjouksen hinta. Kaikki ylössäätötarjoukset, jotka Fingrid on aktivoinut tasehallinnan tarpeisiin, saavat maksun energiasta ylössäätöhinnan mukaan. Alassäätöhinta on halvimman käytetyn alassäätötarjouksen hinta. Kaikki alassäätötarjoukset, jotka Fingrid on aktivoinut tasehallinnan tarpeisiin, maksavat energiasta alassäätöhinnan mukaan.
mFRR-energiatarjouksia voidaan aktivoida myös erikoissäätöinä, eli muihin kuin tasehallinnan tarpeisiin. Tällöin aktivoinnista maksetaan tarjouksen hinta pay-as-bid-periaatteella.
mFRR-energian hinta on myös tasepoikkeaman hinnoittelun perusteena.
mFRR-energian hinnat julkaistaan ensisijaisesti Nord Poolin nettisivuilla, NUCS-järjestelmässä ja ENTSO-E:n transparenssialustalla sekä Fingridin Avoin data -palvelussa pääsääntöisesti 30 minuutin kuluessa markkina-aikajakson päättymisestä. Hinnan julkaisussa saattaa ajoittain olla poikkeamia, joita on kuvattu tarkemmin hintojen julkaisua tarkentavassa Q&A-dokumentissa.
Fingridin solmimat mFRR-markkinasopimukset ovat ehdoiltaan ja sisällöltään yhtenevät ja julkiset.
Reservimarkkinadataa mFRR-reservistä on saatavilla
Lisätietoja aiheesta
Niko Korhonen
erikoisasiantuntija
puh. 030 395 4139
Otso-Ville Rinne
erikoisasiantuntija
puh. 030 395 4142