Kuinka osallistua reservimarkkinoille
Reservimarkkinoille osallistumisen polku alkaa tutustumisella sähköjärjestelmän reservien ja reservimarkkinoiden toimintaan sekä yhteydenotolla Fingridin reservimarkkinapalvelun yhteyshenkilöihin ja myöhemmässä vaiheessa teknisiin asiantuntijoihin. Reservitoimittaja voi tehdä markkinoilletuloprosessin vaiheiden työt ja toteutuksen itse tai hyödyntää apunaan palveluntarjoajia. Katso lista reservimarkkinoilla toimivista palveluntarjoajista: Reservitoimittajat ja palveluntarjoajat.
Edellytyksistä
Reservitoimittajan tulee
- olla säätökykyisen resurssin omistaja tai sen avoimen sähkön toimitusketjun osapuoli (joko sähkönmyyjä tai tasevastaava).
- Myös sähkön toimitusketjun ulkopuolinen osapuoli voi toimia reservitoimittajana tietyin rajoituksin, lue lisää Itsenäinen aggregointi -sivulta. Tällä hetkellä itsenäinen aggregointi on mahdollista FFR, FCR-D ja FCR-N reserveissä. Itsenäinen aggregointi tulee laajenemaan aFRR:ään toukokuussa 2025.
- Jos reservitoimittaja ei ole resurssin omistaja, tulee sillä olla omistajan lupa kohteen reservikäytöstä.
- Jos reservitoimittaja ei ole resurssin tasevastaava, tulee sen reservituotteesta riippuen sopia kohteen reservikäytöstä kohteen tasevastaavan kanssa tai ilmoittaa tasevastaavalle reservikäytön aloittamisesta. Tasevastaavan kanssa tehty sopimus on vaatimus aFRR- ja mFRR-markkinoilla. Fingrid ei ota kantaa mitä tämä sopimus sisältää, mutta reservitoimittajan on ilmoitettava sopimuksen olemassaolosta Fingridille kirjallisesti. Ilmoituksen pohja löytyy aFRR- ja mFRR-reservien tuotesivuilta.
- tehdä Fingridin kanssa sopimus reservimarkkinoille osallistumisesta.
- Sopimukset ovat reservituotekohtaisia. Fingridin solmimat reservisopimukset ovat ehdoiltaan ja sisällöltään yhtenevät ja julkiset. Sopimusten ja niiden liitteiden pohjat löytyvät reservituotteiden tuotesivuilta.
- tehdä tarvittaessa selvityssopimus eSettin kanssa.
- eSettin selvityssopimus vaaditaan reservitoimittajilta, jotka osallistuvat FCR-N-, aFRR- tai mFRR-markkinoille.
- Jos reservitoimittaja toimii myös tasevastaavana ja siten heillä on jo taseselvityssopimus, ei heidän tarvitse tehdä eSettin kanssa erillistä reservitoimittajan selvityssopimusta. Lisätietoa näistä sopimuksista eSettin sivuilta.
Reservikohteen tulee
- täyttää reservituotekohtaiset tekniset vaatimukset.
- Reservien teknisiin vaatimuksiin voit tutustua reservituotesivuilta: FFR, FCR, aFRR ja mFRR.
- Reservikohde voi koostua useasta reserviresurssista, joita reservitoimittaja aggregoi kokonaisuudeksi. Yksittäisten resurssien ei tarvitse täyttää teknisiä vaatimuksia yksin, jos aggregoitu kohde täyttää ne.
- Reservikohteen säätökyky todennetaan säätökokein (pl. mFRR). Säätökokeista lisää alla.
- sijaita Suomessa (pl. Ahvenanmaan itsehallintoalue) tai olla suoraan kytkettävissä Suomen sähköverkkoon.
- täyttää verkkoliityntää koskevat järjestelmätekniset vaatimukset.
- Lue lisää kantaverkkoon liittymisestä.
- Huomioi, että verkkoon liittyvän laitoksen järjestelmätekniset vaatimukset todentavat käyttöönottokokeet ja reservien säätökokeet ovat toisistaan erillisiä.
Säätökokeista
Osana reservimarkkinoille osallistumisen polkua testataan automaattisten reservien eli FFR-, FCR- ja aFRR-reservikohteiden säätöominaisuudet ja tekninen kyvykkyys säätökokeilla. Sen sijaan mFRR-reservikohteille ei tehdä säätökokeita.
Säätökoe on pakollinen kaikille FFR-, FCR- ja aFRR-reservikohteille. Säätökokeissa varmistetaan, että kohteen säätö on reservituotteen teknisten vaatimusten mukainen. Teknisissä vaatimuksissa on määritelty muun muassa aktivointinopeus, kuinka kauan kohteen tulee pystyä yhtäjaksoiseen aktivointiin ja onko palautumisaika mahdollinen. Tarkemmat vaatimukset on kuvattu jokaisen automaattisen reservituotteen sopimusliitteessä 2, jotka löytyvät kunkin reservituotteen tuotesivulta. Säätökokeen suorittamiseen liittyvät askeleet ovat myös kuvattu sopimusliitteessä 2. Säätökoeprosessi automaattisille reservituotteille on kuvattu alla olevissa kuvissa.
aFRR-säätökoeprosessi
aFRR:n säätökoeprosessi eroaa muiden tuotteiden vastaavasta, koska aFRR-reservikohde aktivoituu Fingridin lähettämän aktivointisignaalin mukaisesti. Tämän vuoksi reservitoimittajan on rakennettava reaaliaikatiedonvaihtoyhteydet Fingridin kanssa ennen säätökokeiden suorittamista, jotta aktivointisignaali saadaan lähetettyä kohteelle säätökokeen aikana. aFRR-reservikohteiden säätökoe suoritetaan yhdessä Fingridin edustajien kanssa.
Miten liikkeelle?
Fingridin Reservimarkkinapalvelun asiakastiimi johdattaa uusia asiakkaita reservimarkkinoille osallistumisen polulla eteenpäin kohti kaupankäynnin aloitusta ja aktiivista toimintaa reservimarkkinoilla. Katso asiakastiimin yhteystiedot kohdasta Lisätietoja aiheesta.
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi.
Lisätietoja aiheesta
Tuomas Mattila
Lämpövoima, sähkökattilat, vety
puh. 030 395 4180
Niko Korhonen
Tuulivoima
puh. 030 395 4139
Tuire Kujansuu
Akut
puh. 030 395 4157
Mikko Haapamäki
Aurinkovoima, aggregoidut kohteet
puh. 030 395 4285