;
1.12.2022 11.19
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet, Sähkömarkkinat

Sähkönsäästö jatkunut marraskuussa - sähköjärjestelmän tuki -menetelmän operatiivinen käyttö alkaa

Suomalaiset ovat jatkaneet sähkön säästötoimia marraskuussa. Myös yrityksien ja julkisen sektorin ilmoittautuminen Fingridin uuden vapaaehtoisen sähköjärjestelmän tuen piiriin on käynnistynyt hyvin. Menetelmä tulee operatiiviseen käyttöön tänään 1.12. alkaen ja mukaan odotetaan edelleen lisää toimijoita.

Hienot tulokset energiansäästöstä jatkuvat. Marraskuun sähkönkulutus oli Suomessa yhdeksän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana Fingridin alustavien mittausten mukaan. Lukema ei ole lämpötilakorjattu: marraskuun sähkön kulutuksella painotettu keskilämpötila vastaa viime vuoden marraskuun toteumaa.

Sähköjärjestelmän tuki -menettely tulee käyttöön

Fingrid on kehittänyt uuden vapaaehtoisuuteen pohjautuvan sähköjärjestelmän tuki -menettelyn, jolla pyritään hyödyntämään säätösähkömarkkinoiden ulkopuolinen joustopotentiaali ja välttämään näin talvikaudella 2022 – 2023 mahdollisia sähkökatkoja. Menettelyn operatiivinen käyttö alkaa tänään torstaina 1.12.

Marraskuun loppuun mennessä sähköjärjestelmän tuki -menettelyyn oli ilmoittautunut kymmenkunta toimijaa, joiden yhteenlaskettu enimmäisjoustokyky on noin 200 MW. Tämä koostuu sekä yrityksistä että julkisen sektorin toimijoista ja joustot toteutetaan niin kulutusta vähentämällä kuin tuotantoa lisäämällä esimerkiksi varavoimakoneita käynnistämällä.

Yksi vapaaehtoiseen sähköjärjestelmän tukeen mukaan ilmoittautuneista yrityksistä on Metsä Group, joka on merkittävä uusiutuvan sähkön tuottaja ja kuluttaja Suomessa.

"Lähdimme mukaan Fingridin menettelyyn sähköpulan välttämiseksi, sillä on vastuullista tukea sähköjärjestelmämme vakautta Venäjän käyttäessä energiaa aseenaan. Normaalitilanteessa uskomme, että markkinaehtoinen sähkömarkkina toimii riittävän tehokkaasti kulutushuippujen leikkaamiseksi", sanoo energiajohtaja Pirita Mikkanen Metsä Groupista.

Fingrid kiittää suomalaisia toimijoita siitä, että kiinnostus osallistua sähköjärjestelmän tukemiseen on ollut kattava. ”Odotamme, että ilmoittautumisia tulee vielä useampi sata megawattia lähiviikkojen aikana, jolloin enimmäisteho voi vastata jo yhtä Loviisan ydinvoimalaitosyksikköä”, kertoo asiantuntija Laura Ihamäki Fingridistä.

Sähköjärjestelmän vapaaehtoisen tuen määrää voi seurata sähköpörssi NordPoolin markkinatiedotteista, johon Fingrid ilmoittaa päivittyvät lukemat.

Järjestämme toisen webinaarin sähköjärjestelmän tuki -menettelystä perjantaina 9.12.2022 klo 10-11. Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Lisätietoja sähköjärjestelmän tuki -menettelystä ja siihen osallistumisesta löytyy myös Fingridin kotisivuilta.

Lisätietoja:

Sähkön säästö ja sähköpula:

Valvomopäällikkö Maarit Uusitalo, Fingrid oyj, puh. 040 511 7568
Asiantuntija Markku Piironen, Fingrid Oyj, puh. 040 351 1718 (sähkönkäytön tilastot)

Sähköjärjestelmän tuki -menettely:

Asiantuntija Laura Ihamäki, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5166
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Fingrid: Tulevan talven sähkön riittävyyteen vaikuttavat useat tekijät >
Sähkönkulutus laski Suomessa lokakuussa >