;
7.9.2023 11.58
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet, Sähköjärjestelmä

Sähkön riittävyys tulevana talvena näyttää hyvältä

Fingrid on laatinut arvion sähkön riittävyydestä tulevana talvena. Viime talven epävarmuuksien väistyttyä sähkön riittävyys näyttää vakaalta. Sähkön käytön vähentäminen erityisesti pörssihintojen ollessa korkealla on jatkossakin tärkeää sähkön riittävyyden kannalta.

Fingridin arvion mukaan sähkön riittävyys tulevana talvena näyttää hyvältä ja sähköpulan riski on pieni. Tilanne on viime talvea parempi, sillä sähkön kotimaisen tuotannon määrä on kasvanut ja sähkön tuonnin saatavuus naapurimaista on parantunut.

”Viime talvena myös sähkön käytön merkittävä vähentäminen huippukulutustilanteissa auttoi varmistamaan sähkön riittävyyttä. Vastaava sähkön käyttäjien vastuullinen toiminta on jatkossakin tärkeää”, Fingridin käyttötoiminnan johtaja Tuomas Rauhala toteaa.

Fingrid arvioi sähkönkulutuksen nousevan erittäin kylmänä ja tyynenä talvipäivänä noin 14 300 megawattiin. Tällaisena pakkaspäivänä kulutuksesta pystytään kattamaan kotimaisella tuotannolla parhaimmillaan arviolta 12 800 megawattia. Loput 1 500 megawattia voidaan tuoda Ruotsista ja Virosta.

Huippukulutustilanteissa sähkön riittävyys voisi heikentyä, mikäli merkittävissä sähkön tuotantolaitoksissa tai sähkönsiirtoyhteyksissä esiintyisi samanaikaisia häiriöitä. Tuotannon ja siirtoyhteyksien käytettävyys on talvikaudella tyypillisesti hyvällä tasolla, sillä muun muassa huoltoihin ja rakentamiseen liittyvät keskeytystarpeet toteutetaan ensisijaisesti talvikauden ulkopuolella.

null

Kuva: Arvio Suomen tehotaseesta 2023–2024 erittäin kylmänä ja tyynenä talvipäivänä

Sähkönkulutuksen huipuksi erittäin kylmänä ja tyynenä talvipäivänä arvioitu 14 300 MW on 100 MW viime talven arviota alhaisempi. Arvio perustuu viime vuosien toteumiin ja huomioi kulutusjouston vaikutusta. Sähkön maltillinen kulutus on jatkunut vielä viime syksyn ja talven haasteellisen jakson jälkeen. Sähkön käytön vähentäminen on tärkeää erityisesti tarjonnasta ollessa niukkuutta, jolloin myös sähkön hinta on tyypillisesti korkealla.

Kotimaasta saatavilla olevan kapasiteetin osalta merkittävimpinä muutoksina viime talveen nähden on Olkiluoto 3:n säännöllisen sähköntuotannon aloittaminen ja uuden tuulivoimakapasiteetin valmistuminen. Tuulivoiman määrän vähätuulisena pakkaspäivänä on arvioitu olevan noin 6 % nimelliskapasiteetista. Sähkön tuontikapasiteetti on pysynyt ennallaan ja tehoreserviä ei ole myöskään tällä kaudella käytössä. Fingrid jatkaa sähköjärjestelmän vapaaehtoisen tuen menettelyä kevääseen 2024 asti.

Fingrid päivittää tulevan talven arviota sähkön riittävyydestä tarvittaessa. 

Lisätietoja:

Johtaja Tuomas Rauhala, Fingrid Oyj, puh 040 506 4695 
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi