;
26.4.2022 10.04
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet, Projektit

Rinnakkaiskompensointi kasvattaa sähkön siirtokykyä Pohjois- ja Etelä-Suomen välillä

Vihreä siirtymä ja yhteiskunnan sähköistyminen lisäävät erityisesti etelän sähköntarvetta samalla kun sähköntuotanto painottuu pohjoiseen. Fingrid kasvattaa Pohjois- ja Etelä-Suomen välistä sähkön siirtokapasiteettia teknisen innovaation, rinnakkaiskompensoinnin avulla. Se on nopea ratkaisu siirtokyvyn kasvattamiseen, jonka avulla varmistetaan Suomen säilyminen yhtenä sähkön tukkuhinta-alueena.

Rinnakkaiskompensointihankkeessa lisätään 16 kondensaattoria kuudelle Fingridin sähköasemalle. Kondensaattorit tukevat jännitettä ja näin ollen kasvattavat Pohjois- ja Etelä-Suomen välistä siirtokapasiteettia. Tällä kompensointiratkaisulla saavutetaan merkittävä kapasiteettilisäys ympäristöystävällisesti, kustannustehokkaasti ja nopeasti.

Hanke ei poista tarvetta rakentaa Fingridin investointiohjelmasta löytyviä voimajohtohankkeita, mutta rinnakkaiskompensoinnin avulla siirtokapasiteettia saadaan lisättyä nopeammin kuin hankkeet valmistuvat. Lisäksi kompensointiratkaisulla mahdollistetaan sekä olemassa olevien että tulevien voimajohtojen tehokkaampi käyttö. Kondensaattorien tuoma lisäkapasiteetti tuo myös joustoa, mikäli tuulivoiman ennustettu kasvu toteutuisikin suunniteltua nopeammin sekä ne helpottavat keskeytysten järjestämistä.

Hankekokonaisuus koostuu kahdesta erillisestä vaiheesta. Hankkeen ensimmäisestä vaiheesta tehtiin investointipäätös vuonna 2021 ja se otetaan käyttöön vuonna 2023. Toisen vaiheen on määrä valmistua vuosien 2024–2026 välisenä aikana porrastetusti ja sen arvioitu investointikustannus on noin 18 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Timo Kiiveri, Johtaja, Fingrid Oyj, puh. 040 543 3039

Linkit:

Tiedote: Tekninen innovaatio kasvattaa sähkön siirtokykyä Pohjois- ja Etelä-Suomen välillä