;
15.1.2021 09.42
Ajankohtaista, Sähköjärjestelmä, Lehdistötiedotteet

Sähkönkulutus talven ennätystasolle

Fingridin käytönvalvontamittausten mukaan Suomen sähkönkulutuksen tuntikeskiteho nousi kuluvan talven ennätyslukemiin noin 14 230 megawattiin 15.1.2021 kello 8-9 aikaan. Suomessa tuotettiin 9 620 megawatin teholla sähköä ja loput 4 610 megawattia tuotiin naapurimaista Ruotsista, Venäjältä ja Virosta. Taustalla on koko maata koetteleva kireä pakkaskausi. Sähkön riittävyys ei ollut huippukulutustilanteessa vaarassa.

Fingrid arvioi viime joulukuun alussa talven sähkönkulutusta ja -riittävyyttä: Sähkö riittää Suomessa tulevana talvena - Fingrid. Nyt saavutettu pakkaskauden kulutushuippu jäi vielä ennustetusta.  

Voimalaitokset ovat toimineet ilman merkittäviä häiriöitä, eikä tehoreservikapasiteetti ole vielä käynnistynyt. Sähkönkulutuksen huipun aikana sähköä tuotiin Ruotsista noin 2 500 megawatin ja Venäjältä noin 1 470 megawatin teholla ja Virosta 750 megawatin teholla.

Sähkö siirtyy sähkömarkkinoiden ohjaamana maiden rajojen yli. Siksi sähkön riittävyyttä on tarkasteltava Itämeren alueen ja jopa koko Euroopan tasolla. Tuontisähkön saatavuus on riippuvaista naapurimaan omasta kulutustilanteesta ja sähkön siirtoyhteyksien toimivuudesta. Suomen ja naapurimaiden väliset siirtoyhteydet ovat toimineet pakkaskauden aikana hyvin.  

Tukkusähkön Suomen aluehinta oli 8-9 tunnilla 80/MWh. 

Sähkönkulutuksen arvioidaan pysyvän korkeana perjantain ajan, mutta pakkasen lauhtuessa palataan normaaliin sähkönkulutustasoon.

Kaikkien aikojen sähkönkulutuksen ennätys on talvelta 2016, jolloin kulutusta oli korkeimmillaan, 15 105 MWh/h. 

Sähköjärjestelmän tilaa voi seurata Fingridin verkkosivuilla osoitteessa: Fingrid Online - Fingrid

Seuraamme tilannetta ja päivitämme tiedotetta tarvittaessa.

Lisätietoja:

Johtaja Reima Päivinen, Fingrid, puh. 030 395 5160

Valvomopäällikkö Maarit Uusitalo, Fingrid, puh. 030 395 4246