;
30.11.2020 09.00
Ajankohtaista, Sähkömarkkinat

Fingridin alkuperätakuupalvelulle erinomainen tulos asiakastutkimuksesta

Fingridin alkuperätakuupalvelu sai vuotuisesta asiakastutkimuksesta erinomaiset arvostelut. Palvelussa varmennetaan uusiutuvan sähkön alkuperä.

Fingridin alkuperätakuupalvelun asiakastutkimus toteutetaan kerran vuodessa. Palvelu on useana vuonna peräkkäin saanut hyvää palautetta. Aiemmin palautetta on kysytty vain alkuperätakuun rekisterin pääkäyttäjiltä, mutta tänä vuonna otosta laajennettiin ja tutkimus kohdistettiin myös kaikkiin muihin rekisterin käyttäjiin.

Laajemmasta otoksesta huolimatta yleisarvosana asteikolla 1-5 oli erinomainen 4.4 (2019: 4.6). Kaikki muutkin keskeiset aihealueet saivat arvosanaksi yli 4: tiedottaminen 4.2, rekisterin toimivuus 4.3 ja kokemukset yhteistyöstä 4.5. Avoimessa palautteessa kiitettiin asiakaspalveluosaamista ja tavoitettavuutta, vastaamisen nopeutta sekä rekisterin toimivuutta. 

Kysyimme alkuperätakuupalvelun asiakkailta myös Net Promoter Scoren (NPS) mukaista arvioita siitä, kuinka todennäköisesti he suosittelisivat Fingridin tapaa toimia asiakkaiden kanssa. NPS-asteikko on 0-10 ja tulos saadaan vähentämällä suosittelijoiden (vastaus 9-10) prosenttiosuudesta arvostelijoiden (vastaus 0-6) prosenttiosuus. Alkuperätakuun NPS-arvo oli erinomainen 51.1.

Kehitettäviä asioita avoimen palautteen mukaan ovat tiedottaminen ja toivottiin esimerkiksi kiinnostavia kokemuksia maailmalta. Lisäksi toivottiin API-rajapintaa, pidempää salasanan uusimiväliä ja istunnon kestoaikaa.

”Tietoturvasyistä aivan kaikkia toiveita ei voida valitettavasti toteuttaa, mutta esimerkiksi API-rajapinta tullaan toteuttamaan”, kertoo Fingridin alkuperätakuun asiantuntija Kirsi Salmivaara.

Sähkön alkuperätakuut ovat sertifikaatteja, joiden avulla varmennetaan, että sähkö on tuotettu uusiutuvista energialähteistä tai tehokkaalla yhteistuotannolla. Jos sähkönmyyjä myy tai markkinoi uusiutuvaa energiaa tai jos yritys muutoin tiedottaa käyttämänsä sähkön alkuperästä, tulee yrityksen  ensin varmentaa sähkön alkuperä ja uusiutuvien energialähteiden osuus. Varmentaminen tapahtuu Fingridin ylläpitämässä alkuperätakuun rekisterissä. Rekisterissä myönnetään, käytetään, siirretään joko maan sisäisesti tai Euroopan maiden välillä sekä mitätöidään sähkön alkuperätakuita. Rekisteriin hyväksytään voimalaitokset, jotka täyttävät lain asettamat velvoitteet.

Lisätietoa:

Kirsi Salmivaara, Fingrid, kirsi.salmivaara@fingrid.fi

Lisätietoa myös verkkosivuiltamme > https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/alkuperatakuun-sertifikaatti/