;
28.9.2020 13.18
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet, Projektit

Fingrid uusii Isohaaran sähköaseman Lapissa

Fingrid uusii vuonna 1980 valmistuneen Isohaaran sähköaseman. Investoinnilla Fingrid varmistaa paitsi alueen teollisuuden, myös Tornion kaupungin ja ympäröivän Meri-Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan asukkaiden sähkönsaannin.

Isohaaran sähköasema sijaitsee Keminmaalla historiallisen Isohaaran vesivoimalaitoksen vieressä. 110 kV kytkinlaitoksen sisältävä sähköasema siirtyi vuonna 2012 Fingridin omistukseen. "Investointi on alueen sähkön käyttövarmuuden kannalta tärkeä, sillä asema syöttää sähköä Stora Enson Veitsiluodon paperitehtaalle, joka on yksi Euroopan suurimmista paperi- ja kartonkitehtaista. Lisäksi Metsä Fibren Kemin sellutehdas ja Tornion kaupunki saavat aseman kautta sähköä" Fingridin omaisuudenhallinnan johtaja Timo Kiiveri toteaa.

Asemalta on kaksi Fingridin hallinnoiman kantaverkon 110 kilovoltin voimajohtoyhteyttä pohjoiseen Keminmaan sähköasemalle, ja yksi 110 kilovoltin yhteys etelään Raasakan sähköasemalle. Osana nyt tehtyä investointipäätöstä Fingrid uusii myös näiden voimajohtoyhteyksien pylväitä sähkönsiirron varmuuden parantamiseksi. Investoinnin arvo on kokonaisuudessaan noin 12 miljoonaa euroa.

Mittavan uusimisprojektin on määrä valmistua sähköaseman ja Keminmaalle suuntaavien voimajohtojen pylväiden osalta vuoden 2023 aikana. Raasakan suuntaan lähtevien voimajohtojen pylväiden osalta hanke valmistuu vuoden 2024 aikana.


Lisätiedot:

Aki Laurila, suunnittelupäällikkö
puh. 030 395 5135

Timo Kiiveri, johtaja, verkko-omaisuuden rakentaminen ja kunnossapito
puh.  040 543 3039

sähköpostiosoitteet muodossa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

 
Isohaaran_asema.jpg
 
 
 
Isohaaran_asema4.jpg
 
Kuvissa Isohaaran asema keväällä 2020.