;
10.3.2023 12.17
Ajankohtaista, Sähköjärjestelmä

Sähkönkulutus talven ennätystasolle 9.3.

Sähkönkäytön tämän talven kulutusennätys syntyi Suomessa eilen torstaina 9.3.2023 kello 8-9 aikaan Fingridin käytönvalvontamittauksen mukaan. Sähköä kulutettiin pakkaspäivän aamuna 12 192 megawattia. Suomessa tuotetun sähkön osuus oli kulutuksesta 11 240 megawattia ja loput tuotiin Ruotsista. Sähkön riittävyys ei ollut huippukulutustilanteessa vaarassa.

Sähkön kulutushuipun aikana voimalaitokset toimivat ilman merkittäviä häiriöitä eikä tehoreservikapasiteetti vielä käynnistynyt. Sähköä tuotiin Ruotsista noin 1 351 megawattia ja Viroon vietiin sähköä noin 470 megawattia. Tukkusähkön Suomen aluehinta oli 8-9 tunnilla 158,09 €/MWh. 

On varsin poikkeuksellista, että sähkönkulutuksen talven huippu saavutetaan vasta maaliskuussa. Poikkeavuuksia on ollut aiemminkin, ja esimerkiksi edellisellä talvikaudella sähkönkulutuksen huippu ajoittui jo joulukuulle. 

"Eilen saavutettu sähkön käytön kulutushuippu jää vielä paljon Fingridin syksyllä tekemästä ennusteesta, joka oli 14 400 megawattia. Se on yksi osoitus siitä, että suomalaiset ottivat tosissaan varoitukset mahdollisesta sähköpulasta ja ryhtyivät käyttämään sähköä säästeliäämmin", erikoisasiantuntija Thomas Westerlund sanoo. 

Kaikkien aikojen sähkönkulutuksen ennätys on talvelta 2016, jolloin kulutus oli korkeimmillaan 15 105 MWh/h. 

Sähköjärjestelmän tilaa voi seurata Fingridin verkkosivuilla osoitteessa: Fingrid Online - Fingrid

 Lisätietoja:

Thomas Westerlund, Fingrid
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

 

winter_pexels.jpg