;
2.5.2023 15.24
Ajankohtaista, Sähkömarkkinat

AIB on jäädyttänyt EECS-alkuperätakuiden viennin Islannista

Islantilaisten sähkön EECS-alkuperätakuiden vienti muihin AIB:n jäsenmaihin on jäädytetty 27.4.

AIB:n hallitus on jäädyttänyt 27.4. compliance-arvioinnin perusteella islantilaisten sähkön EECS-alkuperätakuiden viennin Islannista muihin AIB:n jäsenmaihin. Vienti muista AIB-jäsenrekistereistä Islantiin on yhä sallittua.

Lisätietoja AIB:n lehdistötiedotteesta > 

Alkuperätakuiden tunnustamisesta säädetään alkuperätakuulaissa. Lähtökohtaisesti kaikki EU- ja ETA-maiden myöntämät alkuperätakuut tunnustetaan Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriö päättää Suomessa hyväksyttävistä alkuperätakuista.

Suomen sähkön alkuperätakuurekisteriin ei ole tuotu vuoden sisään EECS-alkuperätakuita suoraan Islannin rekisteristä.

Lisätietoja:

Kirsi Salmivaara, Fingrid Oyj
Kaija Niskala, Fingrid Oyj
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Sanaselityksiä: 

Sähkön alkuperätakuut: Sertifikaatteja, joiden avulla varmennetaan, että sähkö on tuotettu uusiutuvista energialähteistä tai tehokkaalla yhteistuotannolla. Fingridin tytäryhtiö Finextra hallinnoi sähköistä alkuperätakuurekisteriä Suomessa.

AIB: Association of Issuing Bodies, EECS-järjestelmää ylläpitävä organisaatio, joka koostuu kansallisia rekistereitä ylläpitävistä jäsenistä.


EECS: European Energy Certificate System; eurooppalainen alkuperätakuujärjestelmä, joka koostuu kansallisista rekistereistä, ne yhdistävästä keskuksesta ja sovituista standardeista.

_50A1130 (ID 16098).jpg