;
9.9.2022 14.42
Ajankohtaista, Sähkömarkkinat

Säätökapasiteettimarkkinat uudistuvat viikkohankinnasta tuntimarkkinoiksi 1.12. alkaen

Suomen kansalliset mFRR-kapasiteettimarkkinat (säätökapasiteettimarkkinat) ovat muuttumassa viikkotason hankinnasta edellisvuorokautena käytäviksi tuntimarkkinoiksi. Markkinauudistus on tarkoitus ottaa käyttöön joulukuun alusta ja siihen liittyvä markkinoiden testikäyttöjakso on suunnitteilla viikolle 45.

Uudistuksen käyttöönotto oli alun perin suunniteltu alkuvuodelle 2023. Reservimarkkinoiden ennakoiduista niukkuustilanteista johtuen mFRR-kapasiteettimarkkinoiden uudistus on aikaistettu marras-joulukuun vaihteelle. Ensimmäinen tarjouskilpailu uusilla markkinasäännöillä järjestetään 30.11. aamulla. Toteutuvat kaupat koskevat seuraavaa CET-aikavyöhykkeen mukaista vuorokautta eli alkaen 1.12 Suomen aikaa tunnista 01:00 (EET).

Markkinauudistuksen myötä VAKSI-järjestelmä säilyy edelleen kaupankäyntijärjestelmänä ja säätökapasiteettitarjouksia voi jättää jatkossakin manuaalisesti VAKSIn käyttöliittymän kautta. Fingridin julkaisee syys-lokakuun vaihteessa reservitoimittajille tarkemman ohjeistuksen kaupankäynnistä. Tarjousten jättöön on kehitteillä myös sähköinen rajapinta, joka saadaan käyttöön vuoden 2023 alkupuolella. Rajapinnan eriaikainen käyttöönotto johtuu markkinamuutoksen käyttöönoton aikaistamisesta.

Markkinoiden testijakso on suunniteltu järjestettävän 7. - 11.11.2022. Sen aikana uudistettujen mFRR-kapasiteettimarkkinoiden toimintaa simuloidaan siten, että markkinatoimijat voivat jättää päivittäin testitarjouksia klo 9.30 asti ja Fingrid tekee testihankinnat klo 10.30 mennessä.

Kerromme tarkemmin käyttöönotosta ja käymme läpi reservitoimittajille suunnattua ohjeistusta webinaarissa 6.10.2022 klo 9.30-10.30 >

Alassäätökapasiteetin hankinta aloitetaan mFRR-kapasiteettimarkkinoilta vuoden 2023 alussa kuten on aiemmin tiedotettu. Odotamme Energiaviraston vahvistavan mFRR-kapasiteettimarkkinoiden uudistuksen käyttöönottoa varten tarvittavat ehtomuutokset lokakuun loppuun mennessä.

Lue lisää markkinauudistuksesta aiemmasta tiedotteestamme >

Lisätietoja:

Antti Hyttinen, Fingrid Oyj
Laura Ihamäki, Fingrid Oyj
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi