;
1.3.2021 12.00
Ajankohtaista, Projektit, Lehdistötiedotteet

Pohjois-Karjalan voimajohtojen uusiminen etenee

Kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj uusii Pohjois-Karjalan ikääntynyttä 110 kV sähkönsiirtoverkkoa sekä sähköasemia. Työn tuloksena alueen sähkön siirtovarmuus paranee merkittävästi.

Urakka käsittää kaikkiaan noin 112 kilometrin verran 110 kV sähköverkon uusintaa. Lisäksi urakan aikana uusitaan kaksi sähköasemaa ja rakennetaan yksi kokonaan uusi sähköasema. Maaliskuun ensimmäisellä viikolla valmistuu urakan Kontiolahti-Uimaharju-voimajohto-osuus.

Verkkovahvistukset vaativat tiivistä yhteistyötä

Pohjois-Karjalan sähköverkkotöiden suunnittelu ja toteutus tehdään tiiviissä yhteistyössä alueella toimivien sähkönsiirron jakeluverkkoyhtiöiden kanssa. Työ on haastavaa ja vaatii hyvää suunnittelua. Lopputuloksena alueelle rakentuu nykyistä toimintavarmempi sähkönsiirtoverkko, jonka sähkön siirtovarmuus kantaa myös pitkälle tulevaisuuteen.

Uusittavien sähköverkkojen alueella asuu kymmeniä tuhansia asukkaita, joille töistä näkyvä häiriö pyritään minimoimaan. Fingridin kanssa yhteistyötä urakoissa tekevät paikalliset jakeluverkkoyhtiöt ja kantaverkkoon liittyneet Fingridin asiakkaat.

Urakat valmistuvat vuoden 2022 aikana

Pohjois-Karjalan voimajohdot uusitaan kolmessa eri rakennusprojektissa vuosien 2019–2022 aikana. Ensimmäisenä urakoista uusittiin Uimaharjun ja Pamilon välinen voimajohto. Uusiminen valmistui lokakuussa 2019. Seuraavaksi uusittiin Kontiolahden ja Uimaharjun välinen voimajohto. Uusittu voimajohto otettiin käyttöön nyt maaliskuun alussa 2021. Korona vaikutti urakoitsijan materiaalitoimituksiin, eikä johtoa voitu ottaa käyttöön suunnitelmien mukaisesti vuoden 2020 lopussa. Uimaharjun ja Palojärven välinen voimajohto-osuus on rakenteilla, ja valmistuu kesällä 2022.

Sähköasemaurakoista Uimaharjun ja Kontiolahden uusimistyöt ovat valmiita. Palojärvelle rakennetaan vielä täysin uusi sähköasema. Työt ovat käynnissä ja uusi asema otetaan käyttöön kesällä 2022.

Urakoitsijana kaikissa voimajohtourakoissa on TMV Line Oy. Uimaharjun sähköaseman urakoitsijana toimi Caverion Suomi Oy ja Kontiolahden ja Palojärven sähköasemaurakoissa urakoitsijana TMV Service Oy. Pohjois-Karjalan verkkovahvistusten kokonaisuuden kustannus on Fingridille noin 30 miljoonaa euroa.

Lisätiedot:

Antti Linna, projektipäällikkö
puh. 030 395 5168

Lue myös:
Haastavat keskeytykset osana kantaverkon rakennustöitä - Fingrid-lehti 

Hankkeen sivu:
https://www.fingrid.fi/kantaverkko/suunnittelu-ja-rakentaminen/voimajohdot/pohjois-karjalan-verkonvahvistukset/

 

toita_PKarjalassa.jpg

Töitä Pohjois-Karjalan voimajohto-osuuksilla vuoden 2021 helmikuun lopulla.