Fingrid toteuttaa digitaalisen sähköaseman pilotin
Fingrid on valinnut kumppanikseen Empower PN Oy:n ja Sprecher Automationin digitalisoimaan Pernoonkosken sähköaseman. Tavoitteena on saada kokemuksia ja kartoittaa mahdollisuuksia digitaalisen tekniikan hyödyntämisestä sähköasemaympäristössä.
Tammikuun 23. päivä Fingrid on allekirjoittanut sopimuksen Pernoonkosken sähköaseman perusparantamisesta ja digitalisoimisesta Empower PN Oy:n kanssa. Teknologiatoimittajana ja integraattorina projektissa toimii itävaltalainen Sprecher Automation. Sopimuksen arvo on noin 3,5 miljoonaa euroa. Hanke käynnistyy tammikuun aikana ja aseman uudet järjestelmät otetaan käyttöön vuoden 2020 syksyllä. Perusparannuksen yhteydessä Pernoonkosken sähköasemalla toteutetaan T&K-hanke osana Fingridin strategista hanketta Digitaalinen sähköasema. Kahdessa johtolähtökentässä suojaus- ja ohjausjärjestelmät toteutetaan perinteisten järjestelmien lisäksi valokuituverkolla ja optisilla virtamuuntajilla.
"Pernoonkosken digipilotti on meille väliaskel ennen 100% digitaalista sähköasemaa", sanoo Fingridin rakentamispäällikkö Daniel Kuosa. "Tavoitteena on kehittää monistettava digiasemakonsepti sekä uusille että vanhoille saneerattaville sähköasemille. Digitaalisessa asemassa kaikki tieto liikkuu valokuituyhteyksiä pitkin lähiverkossa, mikä vähentää perinteisen kaapeloinnin määrää jopa 90 prosenttia. Samalla järjestelmät saadaan pienempään tilaan ja laitteiden määrää voidaan tulevaisuudessa vähentää." Digijärjestelmät voidaan myös testata täydellisesti etukäteen ja ottaa käyttöön nopeammin kuin perinteiset järjestelmät. Digitaalisessa muodossa olevaan informaatioon päästään helpommin käsiksi ja sitä pystytään hyödyntämään tehokkaammin esimerkiksi kunnonvalvontaan. Yhtenä tärkeänä tavoitteena lisäksi on, että digitaalinen sähköasema valvoo itseään ja kertoo milloin joku on mennyt rikki, tai paremminkin, milloin jotain on menossa rikki. Asiakkaille ja yhteiskunnalle nämä tarkoittavat viime kädessä lisää kustannustehokkuutta ja vähemmän keskeytyksiä.
”Pernoonkosken digitaalisen sähköaseman rakentaminen on Empowerille merkittävä päänavaus uuden sukupolven sähköverkkoratkaisuissa. Älykkään yhteiskunnan rakentaminen on uusitun strategiamme ytimessä ja tämä hanke mahdollistaa uuden ja vanhan osaamisen integroinnin toimivaksi uuden tyyppiseksi kokonaisuudeksi. Hankkeen myötä Empower vahvistaa asemaansa merkittävänä älykkäiden ratkaisujen toimittajana sähköverkkoympäristöön.” kertoo Empower PN Oy:n toimitusjohtaja Timo Kiiveri.
"We are very proud to be Fingrid's partner for another digital substation automation system installed at a European TSO's substation. This challenging paradigm shift in protection technology and substation automation will lead to a gain of experience and set the path for the future." states Stefan Hofer, area sales manager for Sprecher Automation GmbH.
Lisätietoja:
Sähköasemien rakentamispäällikkö Daniel Kuosa, puh. 030 395 5145
Pernoonkosken sähköasemahankkeen projektipäällikkö Ville Viita, puh. 030 395 4229
Lisää aiheesta:
Aikaisempi tiedote
https://www.fingrid.fi/sivut/ajankohtaista/tiedotteet/2018/fingrid-rakentaa-digitaalisen-sahkoasemapilotin-kotkan-pernoonkoskelle/
Fingrid-lehden artikkeli
https://www.fingridlehti.fi/askel-kohti-digitaalista-sahkoasemaa/?highlight=askel%20kohti
MITÄ JA MIKSI? |
Kuparikaapelointi vähenee 80% Tilantarve pienenee 50-60 % Dokumentointi ja suunnittelutyön määrä pienenee Järjestelmät voidaan testata kokonaisuutena täydellisesti etukäteen Järjestelmä valvoo itsensä. Ennakoivaa kunnossapitoa ja kausikoestuksia ei tarvita. Prosessi tuottaa informaatiota kunnonhallintaa varten Turvallisuus lisääntyy - optiset virtamuuntajat eivät räjähdä, ei avoimia toisiopiirejä Nopeampi vianselvitys ja palautus |
INFO |
Pernoonkosken sähköasema on tärkeä kantaverkon sähköasema Kotkan ja sen ympäristön sähkönsiirron kannalta. Kymenlaakson ja Kotkan seutu on vahvasti kehittyvää aluetta ja suunnitteilla on lukuisia asiakashankkeita. Pernoonkosken sähköasema on alun perin rakennettu vuonna 1964 ja tällä hetkellä vanhimmat käytössä olevat primäärilaitteet ovat vuodelta 1972. Sähköaseman toisiojärjestelmät ovat teknisen elinikänsä päässä. Nyt tehtävällä perusparannushankkeella jatketaan sähköaseman elinikää vuoteen 2040 asti. |