Fingrid sitoutunut merkittäviin kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksiin
Fingrid on saanut kasvihuonekaasujen päästövähennystavoitteilleen Science Based Targets (SBTi) -aloitteen hyväksynnän.
Tieteenmukaisilla lyhyen aikavälin tavoitteillaan yhtiö sitoutuu vähentämään absoluuttisia suoria kasvihuonekaasupäästöjään (päästöluokka scope 1) 42 prosentilla perusvuoden 2022 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Epäsuorien luokan scope 2 kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoite on 53 prosenttia. Nämä tavoitteet ovat linjassa sen päästövähennysvauhdin kanssa, jonka on todettu olevan riittävä globaalin lämpötilan nousun rajoittamiseksi 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna
Muita epäsuoria luokan scope 3 päästöjä Fingrid on sitoutunut vähentämään 25 prosenttia vuoden 2022 tasosta vuoteen 2030. Näistä päästöistä suurin osa aiheutuu arvoketjun alkupään materiaalihankinnoissa, kun yhtiö toteuttaa vihreää siirtymää mahdollistavia kantaverkon voimajohto- ja sähköasemainvestointeja.
Fingrid vaikuttaa liiketoiminnallaan merkittävästi myönteisesti yhteiskunnan ja teollisuuden vähähiilisyyteen mahdollistamalla puhtaan sähkön siirtymisen. Yhtiö haluaa toteuttaa tämän edellyttämän historiansa suurimman investointiohjelman siten, että kasvihuonekaasupäästöt minimoidaan.
”Hyväksytyt tieteenmukaiset päästövähennystavoitteet antavat raamit kasvihuonekaasupäästöjen painamiselle alas omassa toiminnassamme ja arvoketjussa. SBTi on yleisesti tunnistettu ja tunnustettu ilmastotyön viitekehys. Hyväksyttyjen tavoitteiden myötä meidän on myös entistä helpompi viestiä sidosryhmillemme monipuolisesta työstä, jota teemme liiketoimintamme kielteisten ilmastovaikutusten hillitsemiseksi,” kertoo Fingridin vastuullisuudesta ja lakiasioista vastaava johtaja Marina Louhija.
Päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa keskeisiä toimenpiteitä ovat fossiilivapaalla sähköllä tuotettujen alumiinijohtimien hankinta ja selvitettävänä oleva uusiutuvaan dieseliin siirtyminen varavoiman tuotannossa. Myös muita kasvihuonekaasuja vähentäviä toimenpiteitä tarvitaan, mitä jatkoselvitetään parhaillaan yhtiötasoisella siirtymäsuunnittelulla. Keskeistä tässä on yhteistyö ilmastonmuutoksen hillinnästä motivoituneiden urakoitsijoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa
Science Based Targets on CDP:n, YK:n Global Compactin, World Resources Institute (WRI) ja World Wide Fund for Nature (WWF) yhteistyöaloite. Aloite määrittelee ja edistää parhaita käytäntöjä tieteenmukaisten tavoitteiden asettamisessa ja arvioi itsenäisesti yritysten tavoitteita.
Lisätietoja:
Elina Merta, erikoisasiantuntija maakäyttö ja ympäristö, p. 040 778 2452
Satu Vuorikoski, vanhempi asiantuntija ympäristö ja yritysvastuu, p. 040 737 2321