Fingrid laajentaa dynaamisen kuormitettavuuden käyttöä 400 kV voimajohdoilla
Fingrid laajentaa dynaamisen kuormitettavuuden eli DLR-tekniikan käyttöä viidelle voimajohdolle. Dynaamisen kuormitettavuuden tarkoituksena on tehostaa verkon käyttöä ympäristön sääolosuhteet huomioiden. Tavoitteena on laajentaa vaiheittain DLR-tekniikan käyttöä kaikille 400 kV voimajohdoille.
Fingridin tehtävänä on ylläpitää ja kehittää sähkönsiirron kantaverkkoa Suomessa. Yhteiskunnan sähköistyessä ja sähkönkulutuksen kasvaessa sähkön riittävyys ja kantaverkon tehokas hyödyntäminen mahdollistetaan erilaisilla teknisillä ratkaisuilla. Yksi keino tehostaa olemassa olevan verkon käyttöä on dynaamisen kuormitettavuuden eli DLR (Dynamic Line Rating) -tekniikan käyttäminen.
Fingrid teki toukokuun alussa DLR-hankintasopimuksen virolaisen Gridraven Oü:n kanssa. Gridraven toteuttaa Fingridille neuroverkkoja käyttävän laskennallisen sovelluksen, joka määrittää dynaamiset kuormitettavuudet sovellukseen konfiguroiduille voimajohdoille.
Ensimmäisessä vaiheessa DLR-käyttöä laajennetaan viidelle 400 kV voimajohdolle, mutta tavoitteena on ottaa DLR vaiheittain käyttöön kaikilla Fingridin 400 kV voimajohdoilla.
Dynaamista kuormitusta käytettäessä johdon siirtokapasiteettiin vaikuttavat ympäristön sääolosuhteet. Kuormitettavuutta voidaan seurata lähes reaaliajassa ja se muuttuu sääolojen muuttuessa. Esimerkiksi tuulisina ja viileinä tunteina, jolloin johto jäähtyy tehokkaammin ja kestää suurempia virtoja, voidaan johdolle määritellä lämpimiä tunteja suurempi siirtokapasiteetti.
Kantaverkossa on tunnistettu jo kohtia, missä DLR käyttöönoton myötä voidaan saada lisää siirtokapasiteettia laiterajoitukset huomioiden. Esimerkiksi tuulivoimavaltaisella länsirannikolla DLR:n käyttöönoton jälkeen on tuulisina päivinä mahdollista kuormittaa voimajohtoja nykyistä enemmän.
Fingridillä oli vuosien 2019–2021 aikana projekti, missä DLR-tekniikkaa testattiin ensimmäisen kerran. Projektin tuotoksena laskennallinen DLR-järjestelmä otettiin käyttöön kolmella voimajohdolla. Yksi näistä johdoista oli Isokangas–Pyhänselkä 400 kV johto, joka on yksi Suomen kuormittuneimmista siirtoyhteyksistä. Lisätietoja aikaisemmasta DLR-projektista löytyy Fingrid-lehdestä: Mittaamalla lisää siirtokykyä - Fingrid-Lehti
Lisätietoja
Mikko Piironen, yksikön päällikkö, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4338
Laura Sorvari, projektipäällikkö, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5207
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi