;
27.9.2024 15.09
Ajankohtaista, Sähköjärjestelmä

Taajuusohjatun häiriöreservin ja manuaalisen taajuudenpalautusreservin alassäätötuotteiden hankintamäärät 1.10.2024 alkaen

Taajuusohjatun häiriöreservin hankintamäärää nostetaan portaittain 1.10.2024 alkaen. Manuaalisen taajuudenpalautusreservin alassäätötuotteen hankintamäärä pysyy ennallaan lokakuussa, ja marras- ja joulukuun hankintamääriä arvioidaan erikseen tarjonnan kehittymisen perusteella. Reservien hankintamääriä nostetaan vastaamaan sähköjärjestelmän tarpeisiin tuotannon ja kulutuksen vaihtelun lisääntyessä.

Taajuusohjatun häiriöreservin (FCR-D) alassäätötuotteen hankintamäärää kasvatetaan 1.10. alkaen portaittain niin, että 1.10. alkaen hankitaan 258 megawattia, 1.11. alkaen hankitaan 266 megawattia ja 1.12 alkaen hankitaan 274 megawattia. Fingrid käy reservikapasiteetista kauppaa myös pohjoismaisesti. Kun tarjonta on Suomessa hyvällä tasolla, kapasiteettia voidaan myydä myös muiden Pohjoismaiden tarpeeseen.

Taajuusohjatun häiriöreservin alassäätötuote otettiin Pohjoismaissa käyttöön vuoden 2022 alussa. Reservin tarve Pohjoismaissa on enimmillään 1 400 MW, josta Fingridin osuus on noin 280 MW. Markkinaehtoisen hankinnan määrää lisätään vaiheittain. Seuraavan kerran hankintamäärää arvioidaan vuoden 2025 ensimmäiselle kvartaalille, jolloin Fingridin tavoitteena on kasvattaa reservin hankinta noin 280 megawattiin.

Manuaalisen taajuudenpalautusreservin (mFRR) alassäätötuotteen hankintamäärä säilyy ennallaan enintään 450 megawatissa lokakuussa. Hankintamäärää tarkastellaan seuraavan kerran marraskuun ja joulukuun osalta tarjonnan kehittymisen perusteella.

Manuaalisen taajuudenpalautusreservin (mFRR) alassäätökapasiteetin varmistaminen aloitettiin 11.1.2023 tuntitason säätökapasiteettimarkkinalta. Fingridin tavoitteena on kapasiteettimarkkinan avulla varmistaa riittävästi reserviä alassäätösuuntaan tilanteisiin, joissa sähkön tuotanto ylittää kysynnän. Hankintamäärää arvioidaan tulevaisuudessa hankintatarpeen ja tarjonnan mukaan. Fingridin tavoitteena on kasvattaa hankinta noin 650 megawattiin.

Lisätiedot

mFRR: erikoisasiantuntija Otso-Ville Rinne, Fingrid Oyj
FCR-D: erikoisasiantuntija Taneli Leiskamo, Fingrid Oyj
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi