;
3.6.2024 14.15
Ajankohtaista, Sähköjärjestelmä

Fingrid siirtää kolme varavoimalaitosten kaasuturbiinia Huutokoskelle

Fingrid on päättänyt siirtää Tahkoluodon ja Vaskiluodon varavoimalaitosten kolme kaasuturbiinia Joroisille Huutokosken varavoimalaitoksen yhteyteen. Vaskiluodon varavoimalaitos lopetti toimintansa maanvuokrasopimuksen päätyttyä vuonna 2021. Tahkoluodossa Fingridillä on kaksi täysin samanlaista kaasuturbiinia.

Fingrid omistaa yhdeksän varavoimalaitosta, joita ylläpidetään jatkuvassa valmiudessa sähköjärjestelmän häiriötilanteiden varalta.

Huutokoskella on jo nyt teholtaan 180 MW varavoimalaitos isolla omalla tontilla. Siirrettävien kaasuturbiinien teho on 78 MW, joten siirron jälkeen Huutokosken varavoimalaitoksella voidaan tuottaa yhteensä 258 MW teho sähköjärjestelmän tasapainottamiseksi häiriötilanteissa.

Projektissa siirrettäville kaasuturbiineille rakennetaan uusi turbiinihalli, jonne kolme kaasuturbiinia sijoitetaan. Rakennustyöt alkavat suunnitelmien mukaan kesällä 2024, ja projektin on tarkoitus valmistua 2026 alkuvuodesta. Projektin suunnittelu- ja toteutuskonsulttina sekä päätoteuttajana toimii Fimpec Engineering Oy. Projektin kustannus on noin 20M€.

Lisätietoa

Projektipäällikkö Jarmo Hämäläinen, 030 395 5224 tai

yksikön päällikkö Sampsa Holmberg, 030 395 4224