;
17.4.2023 14.28
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet, Sähköjärjestelmä

Sähköjärjestelmän tuki -menettelyä jatketaan keväälle 2024

Sähköjärjestelmän tuki -menettelyn käyttöä jatketaan kevääseen 2024 asti. Fingrid kehitti menettelyn alun perin talveksi 2022-2023 välttämään sähköpulatilanteita, joiden ennakoitiin olevan mahdollisia energiakriisin vuoksi. Menettelystä saadut kokemukset ja mukana olleiden toimijoiden palaute on ollut positiivista, ja menettelyn käyttöä on päätetty jatkaa kevääseen 2024 asti.

Fingrid kehitti viime syksynä uuden, vapaaehtoisuuteen pohjautuvan sähköjärjestelmän tuki -menettelyn, jolla pyrittiin hyödyntämään säätösähkömarkkinoiden ulkopuolinen joustopotentiaali ja välttämään näin talvikaudella 2022 – 2023 mahdollisia sähkökatkoja. Menettelyyn ilmoittautui lähes 50 yritystä ja julkisen sektorin toimijaa, joiden yhteenlaskettu joustopotentiaali ylitti 500 megawattia vastaten yhden ydinvoimalaitoksen sähkötehoa. Fingrid kiittää kaikkia osallistujia, jotka olivat mukana vapaaehtoisesti tukemassa sähköjärjestelmää.

Suomessa vältyttiin sähköpulalta talvella 2022-2023 eikä sähköjärjestelmän tuki -menettelyä aktivoitu. Talvi oli leuto, sähköjärjestelmä ja rajasiirtoyhteydet toimivat häiriöttä ja sähkön käyttö Suomessa pieneni merkittävästi kuluttajien käytettyä sähköä aiempaa säästeliäämmin. Sähköjärjestelmän tuki -menettely oli kuitenkin tärkeä osa varautumista, koska sähkön riittävyyden uhkakuva oli todellinen.

Fingrid keräsi sähköjärjestelmän tuki -menettelyyn osallistuneilta kokemuksia ja saatu palaute oli erittäin positiivista. Valtaosa vastaajista ilmoitti halukkuutensa osallistua menettelyyn jatkossakin, jos sen käyttöä päätetään jatkaa.

Saatujen kokemusten ja positiivisen palautteen perusteella Fingrid on päättänyt jatkaa sähköjärjestelmän tuki -menettelyn käyttöä keväälle 2024 asti. Tavoitteena on, että tähän menettelyyn ilmoitetut joustot ovat jatkossakin käytettävissä mahdollisten merkittävämpien häiriötilanteiden varalta. Jatkamme lisäksi työtä joustojen saamiseksi markkinapaikoille, kuten sähkön päivänsisäisille, vuorokausi- sekä reservimarkkinoille. 

Sähköjärjestelmän tuki -menettelyyn toivotetaan edelleen tervetulleeksi uudet osallistujat. Kiinnostuksesta voi ilmoittaa sähköpostitse Tuomas Mattilalle (etunimi.sukunimi@fingrid.fi).

Lisätiedot:

Tuomas Mattila, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4180
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Lue myös: 

Sähköä riitti talvella - leuto talvi ja säästötoimet avainasemassa

Sähköjärjestelmän tukena - Fingrid-lehti (fingridlehti.fi)

Riittaako_sahko-1200x600.jpg