;
23.1.2023 12.09
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet, Projektit

Fingrid uusii ikääntynyttä sähköverkkoa Siikajoella ja Limingassa tuulivoiman liittämiseksi kantaverkkoon

Investoinnit uusiutuvaan tuulivoimaan luovat edellytyksiä vihreälle siirtymälle ja lisäävät samalla tarvetta vahvistaa kantaverkon siirtokapasiteettia. Fingrid vahvistaa sähköverkkoa Siikajoella ja Limingassa, millä mahdollistetaan lisääntyvän tuulivoiman liittäminen kantaverkkoon ja sen siirtäminen edelleen kulutukseen.

Tuulivoimaa ennustetaan rakennettavan Suomeen jopa 2000 megawattia vuodessa tällä vuosikymmenellä, ja siitä merkittävä osa sijoittuu länsirannikolle ja sen pohjoisiin osiin. Siikajoella sijaitsevalle sähköasemalle on liittymässä noin 300 megawattia uutta tuulivoimatuotantoa jo liitetyn reilun 300 megawatin lisäksi, jolloin kokonaistuotantokapasiteetti alueella nousee noin 600 megawattiin. Tuotannon siirtäminen edelleen kulutukseen edellyttää kantaverkon 110 kilovoltin sähköverkon vahvistamista Siikajoelta pohjoiseen.

Fingrid uusii Siikajoen ja Pikkaralan sähköasemien väliseltä 110 kilovoltin voimajohdolta 27 kilometriä pitkän, ikääntyneen voimajohdon käyttövarmuuden säilyttämiseksi ja sähkönsiirtokapasiteetin kasvattamiseksi. Nykyinen puupylväin rakennettu voimajohto-osuus uusitaan sähkönsiirtokyvyltään noin kaksi kertaa vahvemmalla voimajohdolla ja samalla pylväät uusitaan vahvemmiksi teräspylväiksi. Uusi voimajohto-osuus rakennetaan nykyisen voimajohdon paikalle.

Voimajohdon rakentamisen edellyttämät maastotutkimukset ja yleissuunnittelu valmistuvat tämän vuoden aikana. Hankkeen rakentaminen alkaa syksyllä ja käyttöönotto on vuoden 2024 lopussa.

Lisätiedot:

Timo Kiiveri, johtaja, Fingrid Oyj,  puh. 040 543 3039