;
18.3.2022 08.02
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet

Fingrid voitti vuoden 2021 Tuulivoimateko-kilpailun

Fingrid on voittanut Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) järjestämän Tuulivoimateko 2021 -kilpailun. Tuomariston perustelujen mukaan Fingridin rooli Suomen tuulivoimatuotannon kehityksessä on erittäin tärkeä.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen Tuulivoimateko-palkinto myönnetään teolle tai toiminnalle, joka on omalta osaltaan ollut tukemassa tai vauhdittamassa suomalaisen tuulivoiman kasvua ja kehittymistä. Palkinto myönnettiin Fingridille tärkeästä roolista tuulivoimatuotannon kehityksen hyväksi.

Tuomaristo perusteli valintaansa seuraavasti: ”Erityisesti vallitsevassa maailmantilanteessa on tärkeää, että Fingrid investoi kantaverkkoon, jotta voimme siirtyä sähkön tuontiriippuvuudesta omavaraisuuteen ja korvata fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa tuotantoa sekä lisätä uusiutuvaa energiaa, kuten tuulivoimaa.”

Fingrid edistää tuulivoimatuotannon kasvua varmistamalla tehokkaat siirtoyhteydet

Vuonna 2021 Fingridillä oli meneillään yli 50 sähköasemahanketta ja lukuisia voimajohtohankkeita, joilla mahdollistetaan jopa 4 500 megawatin edestä tuulivoimaliityntöjä. Maan etelä- ja pohjoisosien välisiä siirtoyhteyksiä vahvistetaan, jotta pohjoisen puhdasta energiaa saadaan siirrettyä etelän kasvavaan kulutukseen. Kaiken kaikkiaan kantaverkkoon investoidaan tällä vuosikymmenellä yhteensä noin kaksi miljardia euroa.

”Iso kiitos saamastamme huomiosta! On kyllä hienoa, että meidän kova panostus asiakasdialogiin, verkkosuunnitteluun ja -investointeihin on huomattu toimialalla. Viimeisen 10 vuoden aikana olemme lisänneet henkilöresursseja ja asiantuntemusta kaikilla osa-alueilla, rakentaneet tuhansia kilometrejä voimajohtoja ja kymmeniä uusia sähköasemia, tavoitteena mahdollistaa sähkön tuotantorakenteen muutos ja vihreä siirtymä Suomessa”, kertoo Petri Parviainen, Fingridin kantaverkkopalveluiden yksikön päällikkö.

Fingridillä vastuullisuus on osa arkista toimintaa ja osa yrityksen tulevaisuutta. Vastuullisuustavoitteiden saavuttamista seurataan erilaisilla mittareilla, joiden tuloksista raportoidaan vuosittain. Esimerkiksi päästöttömän sähköntuotannon edistämisessä mittarina käytetään sähköverkkoon liitetyn tuulivoiman määrää.

Energiamurroksen mahdollistajana myös jatkossa

Tuulivoimaa oli rakenteilla ja suunnitteilla huomattavia määriä viime vuonna. Fingrid sai noin 300 uutta tiedustelua kantaverkkoon liittymisestä, joka vastaa yli 50 000 megawatin tehoa. Yhteensä liittymäkyselyitä, lähinnä tuulivoimaan, on jo lähes tuhat kappaletta, ja niiden yhteenlaskettu teho on 140 000 megawattia.

Liittymiskapasiteetista voi tulla paikoin ajoittaista niukkuutta, mutta liityntöjen nopeuttamiseen etsitään aktiivisesti uusia ratkaisuja. Tavoitteena on, että vuosina 2021–2025 uusia tuulivoimapuistoja liitetään sähköverkkoon vähintään 5 000 megawatin edestä. Se kolminkertaistaisi Suomen nykyisen tuulivoimakapasiteetin.

Vuoden 2021 tuulivoimatekoa olivat valitsemassa kansanedustaja Kai Mykkänen (kok.), Globe Hope -yrityksen perustaja Seija Lukkala, kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.), Aalto-yliopiston professori Mika Järvinen sekä luontokuvaaja Riku Karjalainen. Palkintojenjako järjestettiin Oulussa 17.3.2022.

Lisätietoja:
Petri Parviainen, yksikön päällikkö, Fingrid Oyj, puh. +358303955282
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Suomen Tuulivoimayhdistyksen lehdistötiedote: ”Kantaverkkoyhtiö Fingridille vuoden 2021 Tuulivoimateko-palkinto”