;
3.10.2022 10.29
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet, Sähköjärjestelmä

Fingrid tarkastaa toimijoiden suunnitelmat sähköpulan varalle: Kuluttajien sähkönjakelun katkaisu vasta viimeinen vaihtoehto

Päivitetty 4.10.2022 klo 10.10. Poistettu kriittisistä kulutuskohteista sana "kuluttajat"

Fingrid järjestää maanantaina 3.10. sähkön jakeluverkkotoimijoille sekä viranomaisille keskustelutilaisuuden, jossa käydään läpi tulevan talven tehotilannetta ja sähköpulan hoitamisen prosessia. Tilaisuus on suunnattu erityisesti sähkön jakelun käyttötoimintaa sekä viestintää hoitaville tahoille. 

Kuva: Sähköpulan kaksi eri prosessia, ennakoitu ja yllättävä.

”Fingridin ja jakeluverkkoyhtiöiden väliset suunnitelmat ovat aina olleet olemassa, mutta nyt niitä tarkastellaan tehostetusti, sillä sähköpulan riski on Suomessa kasvanut tulevana talvena”, Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin sanoo.

Fingrid hyödyntää ensin sähköntuottajien ja sähkön suurkuluttajien, kuten teollisuuslaitosten markkinaehtoiset toimenpiteet.  Sähkönjakelun rajoitustoimenpiteisiin joudutaan siirtymään vasta sen jälkeen, kun kaikki markkinaehtoiset toimenpiteet on toteutettu ja häiriöihin varatut varavoimalaitokset ovat käytössä.

Sähköjakelun irtikytkentäsuunnitelmat on tehty ennakkoon, jotta sähkönkäytön kriittisimmät kohteet, kuten esimerkiksi sairaalat eivät joutuisi irtikytkennän kohteeksi. Kriittisillä toimijoilla on omat varavoimakoneet, jotka käynnistyvät, jos sähköä ei ole saatavilla.

Maanantain tilaisuuden tavoitteena on varmistaa, että kaikilla verkkoyhtiöillä on yhtenevä käsitys sähköpulatilanteen hoidosta ja sen viestimisestä.

Useimmissa tapauksissa energia-ala pystyy varautumaan syntyvään sähköpulatilanteeseen ennakolta ja tiedottamaan asiasta etukäteen. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että sähköpulaan voidaan ajautua myös häiriön seurauksena hyvin nopeasti, jolloin siitä ei ennätetä viestiä ennakkoon.

Lisätiedot:

Valvomopäällikkö Arto Pahkin, Fingrid, puh. 0400 756 146
Viestintäpäällikkö Marjaana Kivioja, Fingrid, puh. 0400 773 181

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Liite: tilaisuuden esitysaineisto