;
18.1.2022 15.23
Ajankohtaista, Sähkömarkkinat

Automaattisen taajuuden palautusreservin kapasiteettimarkkina otettu käyttöön yhteispohjoismaisella markkina-alustalla

Fingrid on aloittanut automaattisen taajuuden palautusreservin (aFRR) kansallisen hankinnan yhteispohjoismaisella markkina-alustalla 18.1.2022. Uuden markkina-alustan käyttöönotto mahdollisti aFRR-kapasiteettimarkkinoiden markkinasääntöjensääntöjen kehittämisen ja pohjoismaisen harmonisoinnin. Tällä hetkellä yhteispohjoismainen markkina-alusta on käytössä sekä Fingridin että Norjan kantaverkkoyhtiön Statnettin kansallisilla aFRR-kapasiteettimarkkinoilla.

Yhteispohjoismaisen alustan käyttöönotto on ensimmäinen askel kohti yhteispohjoismaisia reservien kapasiteettimarkkinoita. Ensimmäisessä vaiheessa pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt harmonisoivat kansallisten kapasiteettimarkkinoidensa markkinasäännöt ja ottavat käyttöön yhteisen markkina-alustan. Tulevaisuudessa, kun siirtokapasiteetin allokointi reservien kaupankäynnille on mahdollista, yhteisellä markkina-alustalla ja -säännöillä mahdollistetaan yhteispohjoismaiset aFRR-kapasiteettimarkkinat.

Yhteispohjoismaisen markkina-alustan käyttöönoton yhteydessä aFRR-kapasiteettimarkkinoiden markkinasääntöihin tehtiin mm. seuraavat muutokset:

  • Minimitarjouskokoa pienenettiin 5 MW:sta 1 MW:iin.
  • Otettiin käyttöön marginaalihinnoittelu.
  • Kaupankäynti seuraavalle vuorokaudelle käydään ennen sähkömarkkinoiden vuorokausimarkkinoita.

Yhteispohjoismaista markkina-alustaa operoidaan Norjan kantaverkkoyhtiö Statnettin toimesta, mutta Fingrid on jatkossakin sopimusosapuoli suomalaisten reservitoimittajien kanssa.

aFRR-kapasiteettimarkkinoiden kaupankäynnin tulokset sekä Suomen että Norjan kansallisten markkinoiden osalta on nähtävissä:

aFRR-kapasiteettimarkkinan toteutuneet kaupat >

Lisätietoja:

Vesa Vänskä, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5185, etunimi.sukunimi@fingrid.fi,