;
7.7.2021 15.02
Ajankohtaista, Sähkömarkkinat

Uuden FCR-D alas -reservin tarjonnassa odotettavissa niukkuutta

Vuodenvaihteessa 2021–2022 Pohjoismaissa otetaan käyttöön uusi reservituote: taajuusohjattu häiriöreservi alassäätöön (FCR-D alas). Reservikapasiteetin hyväksyttäminen markkinoille etenee odotettua hitaammin.

FCR-D alas on automaattisesti aktivoituva nopea reservi, jolla varaudutaan äkillisestä tehoylijäämästä, esimerkiksi sähköä vievän tasasähköyhteyden vikaantumisesta, aiheutuviin ylitaajuustilanteisiin. Suurimmillaan reservin tarve Pohjoismaissa on 1400 megawattia, josta Fingridin osuus on noin 290 MW.

Taajuusohjattujen reservien markkinoille voi osallistua reservikohteilla, joiden säätökyky on todennettu säätökokeilla. Fingrid ja muut pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt arvioivat, että markkinat tarvitsevat enemmän aikaa reservikohteiden hyväksyttämiseen ja tarjonnan kasvattamiseen. Fingridin arvion mukaan markkinoille osallistuvan reservin määrä ei riitä kattamaan koko Fingridin hankintatarvetta vielä alkuvuonna 2022. Fingrid suunnitteleekin hankinnan aloitusta pienemmällä määrällä ja hankintamäärien asteittaista kasvattamista. Hankintamääristä tiedotetaan lisää myöhemmin.

Reservikohteita voi edelleen hyväksyttää jatkuvasti uudelle markkinalle. Uuden reservituotteen ensimmäinen hankintavuorokausi on 1.1.2022. Syyskuussa järjestetään tarjouskilpailu vuosimarkkinakapasiteetista vuodelle 2022. Katso täältä lisätietoja taajuusohjattujen reservien markkinoista >

Lisätietoja:

Asiantuntija Pia Ruokolainen, Fingrid,  puh. 030 395 5105, pia.ruokolainen[at]fingrid.fi