;
27.5.2021 09.00
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet, Sähköjärjestelmä

Tuulivoima ja akkumateriaalitehdas vauhdittavat Tuovilan sähköasemalaajennusta Vaasan lähistöllä

Fingrid laajentaa Vaasan lähistöllä sijaitsevaa Tuovilan sähköasemaa vastaamaan alueen lisääntynyttä sähköntuotantoa ja -kulutusta. Investoinnin taustalla on alueen kasvava tuulivoimatuotanto ja Vaasaan suunniteltu akkumateriaalitehdas. Suuret muutokset sähkön tuotannossa ja kulutuksessa vaativat kantaverkon vahvistusta ja käyttövarmuuden parantamista.

Mittavalla runsaan 14 miljoonan euron sähköasemainvestoinnilla mahdollistetaan lisääntyvän tuulivoiman liittäminen kantaverkkoon. Tuulivoimatuotannon on laskettu lisääntyvän Tuovilan sähköaseman vaikutusalueella vuoteen 2024 mennessä noin 800 megawatilla. Vauhtia investointipäätökseen on tuonut lisäksi Vaasaan suunnitteilla oleva akkumateriaalitehdas, joka toteutuessaan lisää Vaasan alueen sähkön tarvetta merkittävästi. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024. Suuret muutokset sähkön tuotannossa ja kulutuksessa vaativat kantaverkon vahvistusta ja käyttövarmuuden parantamista.

”Vaasan seudulle on kehittynyt merkittävä energiaklusteri. Tuovilan sähköaseman laajennus mahdollistaa alueen sähköintensiivisiä teollisia investointeja ja alueen sähköntuotannon kehittymistä,” Timo Kiiveri Fingridistä kertoo.

Fingrid investoi sähköverkkoihin ja sähköasemiin tällä vuosikymmenellä ennätykselliset kaksi miljardia euroa. Vuositasolla yhtiön investoinnit ovat noin 200 miljoonaa euroa, mikä muodostuu kymmenistä hankkeista ympäri Suomea. Tuovilan sähköaseman laajennus muodostuu uudesta suurmuuntajasta, tuulivoiman ja akkumateriaalitehtaan liitäntäratkaisuista ja alueella tehtävistä voimajohtojärjestelyistä. Fingridin investointistrategiassa runsaat 14 miljoonaa euroa maksava Tuovilan sähköaseman laajennus on mittaluokaltaan erittäin merkittävä. Sähköaseman laajennus on käytössä vuoden 2023 aikana.

Lisätietoja:

Timo Kiiveri
johtaja, verkko-omaisuuden rakentaminen ja kunnossapito, Fingrid
puh. 040 543 3039