;
1.10.2021 15.20
Ajankohtaista, Projektit

Fingrid lisäsi sähkön toimitusvarmuutta Lapissa

Isoniemen sähköasema syyskuussa 2021. Kuvaaja Jukka Parikka, Fingrid.
Isoniemen sähköasema syyskuussa 2021. Kuvaaja Jukka Parikka, Fingrid. 

Fingrid on käyttöönottanut Kittilän kunnassa sijaitsevan Isoniemen sähköaseman laajennuksen aikataulun mukaisesti syyskuussa 2021. Projektilla parannettiin alueen sähköverkon luotettavuutta.

Kittilän läheisyydessä sijaitsevalle Isoniemen 220/110/20 kilovoltin (kV) sähköasemalle rakennettiin sähkön toimitusvarmuuden lisäämiseksi muun muassa toinen päämuuntaja ja isommat kytkinlaitokset. Projektin pääurakoitsijana toimi Siemens Energy Oy, jonka lisäksi ABB Power Grids Finland Oy toimitti Kristiinasta siirretyn ja huolletun tehomuuntajan. Urakoiden arvo on yhteensä noin 10 miljoonaa euroa ja koko projekti valmistuu kokonaisuudessaan lokakuussa 2021.

Suurimpia sähkönkuluttajia alueella ovat Ylläksen ja Levin laskettelukeskukset sekä Enontekiön, Muonion, Kittilän ja Kolarin kunnat. Poikkeustilanteissa myös Euroopan suurimman kultakaivoksen Suurkuusikon sekä Tornion kaupungin ja Ylitornion ja Pellon kuntien kuormia syötetään Isoniemestä. Toinen päämuuntaja ja kytkinlaitoksien laajentaminen helpottavat jatkossa poikkeustilanteiden hallintaa ja lisäävät siten sähkön toimitusvarmuutta.

”Kiitos kaikille ammattilaisille. Vaikka koronavirus, pohjoiset olosuhteet ja täyskeskeytyksen aikaiset työt aiheuttivat lisähaastetta, kaikki työvaiheet saatiin tehtyä asiakkaiden kanssa yhteistyössä turvallisesti ja aikataulun mukaisesti”, kiittelee Fingridin projektijohtaja Risto Ryynänen.

Lisätietoja:
Risto Ryynänen, projektijohtaja, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5219