;
2.11.2020 14.30
Ajankohtaista

Sähkömarkkinoiden muutos teemoittaa Fingrid-lehteä 3/2020

Vuoden kolmas Fingridin asiakaslehti on ilmestynyt. Tässä numerossa Fingrid-lehden teemana on Sähkömarkkinat muutoksessa. Lehden teema-artikkelissa esitellään pohjoismainen tasehallintahanke, joka on laaja, monivuotinen kansallinen sekä yhteispohjoismainen kehitysohjelma. Lehti julkaistaan painettuna ja verkossa suomen ohella englanniksi. 

Fingrid-lehdessä kerrotaan, että pohjoismainen tasehallintahanke vaikuttaa voimakkaasti kaikkiin sähkömarkkinatoimijoihin. Hankkeen ensimmäinen konkretisoituva muutos on vuoden kuluttua käyttöön otettava yksitasemalli. Muutos koskee tasevastaavia, jotka tasapainottavat asiakkaidensa sähkötasetta.  

Siirtyminen 15 minuutin tase-selvitykseen eli varttitaseeseen on se uudistus, joka vaikuttaa sähkömarkkinatoimijoihin kaikkein voimallisimmin. Varttitase ohjaa markkinatoimijoita tukemaan sähköjärjestelmää vartin jaksoissa nykyisen tuntimaailman sijaan, mikä edellyttää prosessien automatisointia ja ict-uudistuksia. Tämänhetkisen tiedon mukaan Pohjoismaiden sähkömarkkinoilla ja kantaverkkoyhtiöissä siirrytään varttitaseeseen keväällä 2023.

Lehdessä kerrotaan myös, miten pohjoismainen tasehallintahanke uudistaa Fingridin kantaverkkokeskuksen toimintaa.

Fingrid-lehdessä 3/2020 lisäksi muiden muassa: 

  • Asta Sihvonen-Punkan pääkirjoitus: Markkinat mahdollistavat muutoksen
  • Sähkömarkkina-asiantuntijat tentissä. Vastaajina Petteri Haveri/Energiateollisuus, Marja Kaitaniemi /Neoen Renewables, Pasi Kuokkanen/ELFI  ja Esa Ukkonen/Stora Enso.
  • Maria Joki-Pesolan kolumni: Pohjoismainen yhteistyö – jännitystä, juonenkäänteitä ja lopuksi skoolataan!
  • Näköpiirissä fossiilivapaa teräs. SSAB:n Harri Leppänen sekä Fingridin Petri Parviainen haastattelussa
  • Power-to-X – ratkaisuja energian varastointiin. Haastattelussa VTT:n Janne Kärki sekä Fingridin Tuomas Rauhala ja Risto Kuusi

Lehden artikkelit julkaistaan syksyn aikana myös Fingridin verkkolehdessä.  

Kaikki jutut luettavissa myös Fingrid-lehden pdf-versiossa >

Tilaa Fingridin julkaisuja > www.fingrid.fi/tilauslomake

Lisätiedot:

Marjut Määttänen, Fingrid, viestintä, marjut.maattanen[at]fingrid.fi