;
27.3.2020 14.07
Kuulemiset ja konsultaatiot

Julkinen kuuleminen pullonkaulatulojen käytöstä 1.5. saakka

ENTSO-E on käynnistänyt julkisen kuulemisen yhteiseurooppalaisesta ehdotuksesta, joka käsittelee kantaverkkoyhtiöiden pullonkaulatulojen käyttöä. Ehdotus esitellään webinaarissa 15.4. Konsultaatio sulkeutuu 1.5.2020.

Kantaverkkoyhtiölle kertyy pullonkaulatuloja, kun sähköpörssin tarjousalueiden välinen sähkön siirtokapasiteetti ei ole riittävän suuri kysynnän kattamiseen. Nyt julkaistussa ehdotuksessa kuvataan periaatteet siitä, mihin kantaverkkoyhtiöt voivat käyttää kerättyjä pullonkaulatuloja.

Vastaamalla konsultaatioon sidosryhmät voivat vaikuttaa siihen, mihin pullonkaulatuloja tulevaisuudessa käytetään. Kuulemisen jälkeen kantaverkkoyhtiöt viimeistelevät ehdotuksen ja luovuttavat sen viranomaisille hyväksyttäväksi. Aktiivinen osallistuminen julkiseen kuulemiseen on tärkeää, sillä ehdotuksista tulee viranomaisten hyväksynnän jälkeen sitovia myös Suomelle. Energiaviraston voimassa olevan valvontamenetelmän perusteella (ss.53-54) Suomessa on tällä hetkellä käytössä ”Article 4 Congestion Income Allocation” kohdan 4 vaihtoehdoista kohta ii., eli pullonkaulatuloja saa käyttää tariffien alentamiseen vain jos niitä ei voida ohjata muihin listattuihin tarkoituksiin.

Osana julkista kuulemista ENTSO-E järjestää virtuaalityöpajan keskiviikkona 15.4.2020, jossa ehdotus esitellään ja sidosryhmillä on mahdollisuus keskustella ehdotuksesta. Työpajaan voi rekisteröityä tämän linkin kautta.

Sidosryhmät voivat antaa näkemyksensä kuultavina oleviin ehdotuksiin ENTSO-E:n sivuilla olevan lomakkeen kautta. Kuultavana oleva ehdotus, lomake sekä lisätiedot löytyvät täältä: Draft methodology on the Use of Congestion Income

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö Rami Saajoranta, Fingrid Oyj, p.030 395 5217