;
6.10.2020 14.05
Ajankohtaista, Sähköjärjestelmä

Sähköjärjestelmän tasevirhettä säätävän järjestelmän toimittajaksi GE Digital

Fingrid valmistautuu pohjoismaisen tasehallintamallin muutokseen hankkimalla tasevirhesäätäjän GE Digitalilta. Tasevirhesäätäjä on tietojärjestelmä, joka laskee Suomen tasevirhettä ja ohjaa sen perusteella Suomen tasetta automaattisia taajuudenpalautusreservejä aktivoimalla.

Tulevassa pohjoismaisessa tasehallintamallissa Fingrid ohjaa Suomen tasetta eli sähkön kulutuksen ja tuotannon tasapainoa reaaliajassa. Tätä tarkoitusta varten Fingrid hankkii tasevirhesäätäjän. Kyseessä on reaaliaikainen ohjelmisto, jonka toimittajaksi on valittu yhdysvaltalainen monialayritys GE Digital julkisen tarjouskilpailun perusteella. Hankinnan arvo on noin 1,1 miljoonaa euroa sisältäen viiden vuoden ylläpitosopimuksen. Tasevirhesäätäjän toteutusprojekti on valmis vuoden 2022 alussa.

”Tarjouskilpailussa laatuvertailulla oli hinnan lisäksi suuri painoarvo. GE Digital pystyi tarjoamaan modernilla teknologialla toteutettavan ratkaisun, ja erottui sitä kautta edukseen IT-arkkitehtuurin ja tietoturvan laadussa. Tasevirhesäätäjän hankinta-aikatulu varmistaa , että saamme käyttökokemuksia siitä ennen uuden tasehallintamallin käyttöönottoa ja voimme liittyä sujuvasti yhteiseurooppalaisille reservimarkkinoille,” asiantuntija Tuomas Mattila Fingridiltä sanoo.

”Olemme ylpeitä päästessämme syventämään yhteistyötämme Fingridin kanssa. Valittu modulaarinen DE 2.0 -ratkaisu perustuu avoimiin ja yhteensopiviin komponentteihin yhdistettynä tuotantokäytössä koeteltuihin optimointialgoritmeihin”, GE Digitalin Pohjoismaiden myyntijohtaja Stefano Vassena kommentoi. 

Tasevirhesäätäjä on olennainen osa tasevirheeseen perustuvan uuden tasehallintamallin toteutusta. Se laskee reaaliajassa tasevirhettä eli Suomen rajoilla mitattavan sähkönsiirron eroa markkinatulosten mukaiseen sähkönsiirtoon. Tasevirheen perusteella se aktivoi automaattisia taajuudenpalautusreservejä (aFRR). Reservien aktivointi tapahtuu uudessa tasehallintamallissa hintajärjestyksessä nykyisen ”pro rata”-aktivoinnin sijaan. Lisäksi tasevirhesäätäjä kommunikoi tulevan eurooppalaiseen aFRR-reservien markkinapaikan PICASSO:n kanssa, joka optimoi reservien aktivointia tarjousalueiden välillä.

Lisätietoja:

Tuomas Mattila, Fingrid, puh. +358 30 395 4180

Lisätietoja pohjoismaisesta tasehallintahankkeesta: https://nordicbalancingmodel.net/

Lisätietoa GE Digitalista: https://www.ge.com/digital/innovation/discover-ge-digital