;
8.4.2020 16.54
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet, Projektit

Fingrid investoi Tammiston ja Luukkalan sähköasemiin

Kantaverkkoyhtiö Fingrid investoi Vantaan Tammistossa sijaitsevan 400/110 kV sähköaseman sekä Lappeenrannan Luukkalan 110 kV kytkinlaitoksen uusimiseen. Hankkeiden investointikustannus on yhteensä 25 miljoonaa euroa.

Vantaan Tammistossa kauppakeskus Jumbon ja viihdekeskus Flamingon vieressä sijaitseva Tammiston sähköaseman ikääntynyt 110 kV avokytkinlaitos puretaan ja viereen rakennetaan uusi kaasueristeinen sisäkytkinlaitos. Lisäksi alueella tehdään maisemointia, kun mm. muuntajabunkkerit maisemoidaan vastaamaan vanhan ja uuden asemarakennuksen ulkoasua.

Tammiston sähköasema on rakennettu alun perin 1950-luvulla, jolloin siitä muodostui tärkeä osa Imatran Voima Oy:n voimansiirtoverkkoa. Tammiston asema on yksi pääkaupunkiseutua syöttävistä muuntoasemista ja keskeinen kantaverkon solmupiste. Uuden kytkinlaitoksen ulkoasuun panostetaan yhteen sovittamalla asema ympäristön kanssa alueen asemakaavan mukaisesti. Asema-alue tulee siistiytymään myös 110 kV avojohtojen osalta, jotka liitetään uuteen kytkinlaitokseen kaapelein.

Hankkeen rakennustyöt aloitetaan vuoden 2021 kesäkuussa. Uuden kytkinlaitoksen käyttöönotto tulee olemaan vuoden 2022 lopussa. Hanketta on suunniteltu yhteistyössä asemalle liittyneiden asiakkaiden Helen Sähköverkko Oy:n, Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n ja Caruna Oy:n kanssa.

Luukkalan kytkinlaitoksen uusiminen vahvistaa Etelä-Karjalan sähkönsiirtoa

Myös Lappeenrannan Luukkalan sähköaseman ikääntynyt 110 kV kytkinlaitos tullaan uusimaan. Luukkalan sähköasema on tärkeä kantaverkon sähköasema Etelä-Karjalan ja Lappeenrannan sähkönsiirron kannalta: sieltä lähtee useita kantaverkon rengasyhteyksiä ja asemalta syötetään Lappeenrannan kaupunkia sekä alueella sijaitsevaa teollisuutta.

Luukkalan sähköasema on otettu käyttöön 1970-luvulla ja vanhimmat käytössä olevat laitteet ovat tuolta ajalta. Kytkinlaitos tullaan uusimaan kaasueristeisenä sisäkytkinlaitoksena. Sähköaseman laajuus on kahdeksan johtolähtökenttää. Hankkeen on määrä valmistua syksyllä 2023.

 

Lisätietoja:
Timo Kiiveri, johtaja, Fingrid Oyj
puh. 040 543 3039