;
24.11.2020 14.58
Ajankohtaista, Sähkömarkkinat

Automaattisen taajuudenhallintareservin kaupankäynti Virosta Suomeen valmistelussa

Fingrid ja Elering valmistelevat pilottia, joka mahdollistaa Viron sähkömarkkinatoimijoiden osallistumisen Suomen automaattisen taajuudenhallintareservin tuntimarkkinoille. Tämänhetkisen arvion mukaan pilotti käynnistyy ensi kesänä.

Siirryttäessä puhtaaseen sähköjärjestelmään säädettävien resurssien tarve kasvaa. Suomen ja Viron kantaverkkoyhtiöt Fingrid ja Elering valmistelevat pilottia, jonka myötä Virolla on mahdollisuus osallistua Fingridin tarjoaman automaattisen taajuudenhallintareservin (aFRR) tuntimarkkinalle.

Käytännössä se tarkoittaa, että Suomen ja Viron välistä Estlink-merikaapeliyhteyttä säädetään pohjoismaisen sähköjärjestelmän tilanteen mukaan. Esimerkiksi, jos Suomessa tai muissa Pohjoismaissa on säädettävä alas, Estlink-yhteydellä kasvatetaan vientiä Viroon tai pienennetään tuontia Suomeen. Ylössäätötilanteessa toimitaan päinvastoin ja Virossa sijaitsevat resurssit aktivoituvat tällöin vastaavasti.

Tällä hetkellä Fingrid ja Elering valmistelevat hankkeen teknistä toteutusta. Pilotti ei vaikuta vuorokausimarkkinoille tai päivän sisäisille markkinoille annettavaan siirtokapasiteettiin, koska Viron osallistuminen aFRR:n tuntimarkkinalle on mahdollista aina, mikäli vapaata siirtokapasiteettia on. Tämänhetkisen arvion mukaan Suomen ja Viron välinen pilotti käynnistyy ensi kesänä.

Automaattinen taajuudenhallintareservi on keskitetty automaattisesti aktivoituva reservi. Sen aktivointi perustuu pohjoismaisen synkronialueen taajuuspoikkeamaan ja tapahtuu kantaverkkoyhtiön lähettämän tehonmuutossignaalin perusteella. 

Lisätiedot:

Juha Hiekkala, Fingrid, puh.  030 395 5108

Otso-Ville Rinne, Fingrid, puh. 030 395 4142

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi[at]fingrid.fi