;
3.6.2019 10.47
Sähkömarkkinat

Pilotti säätösähkömarkkinoiden pienemmästä tarjouskoosta

Fingrid suunnittelee pilottia säätösähkömarkkinoiden pienemmästä tarjouskoosta. Pilotin tavoitteena on helpottaa säätösähkömarkkinoille osallistumista ja lisätä sähköjärjestelmän joustavuutta. Pilotti on tarkoitus aloittaa syksyllä ja sen on tarkoitus jatkua vähintään puoli vuotta.

Fingrid suunnittelee yhdessä muiden pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden kanssa pilottia säätösähkömarkkinoiden tarjouskoon pienentämisestä nykyisestä viidestä megawatista yhteen. Minimitarjouskoon pienentäminen laskee säätösähkömarkkinoille osallistumisen kynnystä. Pienempi tarjouskoko mahdollistaa myös hajautettujen resurssien tehokkaamman hyödyntämisen sähköjärjestelmän tasapainottamiseen.

Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt näkevät pienemmän tarjouskoon pilotoinnin osana sujuvaa siirtymää kohti eurooppalaisia säätösähkömarkkinoita, sillä eurooppalaisten säätösähkömarkkinoiden minimitarjouskoko on yksi megawatti.

Suomessa pilotti on suunniteltu avattavan kaikille halukkaille säätösähkömarkkinatoimijoille siten, että markkinatoimija voisi jättää yhden alle viiden megawatin tarjouksen joka tunnille. Edellytyksenä osallistumiseen on tarjouksen elektroninen aktivointi. Pilotti on tarkoitus aloittaa syksyllä ja sen on tarkoitus jatkua vähintään puoli vuotta. Mikäli pilotti sujuu hyvin, tarkoituksena on ottaa yhden megawatin minimitarjouskoko pysyväksi käytännöksi.

Pilotin käynnistäminen vaatii viranomaisen hyväksynnän. Tiedotamme pilotin käynnistymisestä myöhemmin lisää.

Lisätiedot:

Heidi Uimonen, Fingrid, asiantuntija, markkinaratkaisut, puh. 030 395 4143

Otso-Ville Rinne, Fingrid, asiantuntija, käytön kehitys, puh. 030 395 4142