;
27.6.2019 12.11
Sähkömarkkinat

Fingrid mahdollistaa päivänsisäisen kaupankäynnin toimitustunnin alkuun asti Suomessa – pilotti käynnistyy syksyllä 2019

Fingridin asiakkaat ja suomalaiset markkinatoimijat ovat toivoneet mahdollisuutta käydä päivänsisäistä kauppaa lähempänä toimitustunnin alkua. Tällä hetkellä päivänsisäinen kaupankäynti sulkeutuu Suomen sisällä ja Suomi-Viro –rajalla 30 minuuttia ennen toimitustunnin alkua ja Suomi-Ruotsi –rajalla sekä muualla Pohjoismaissa 60 minuutta ennen toimitustunnin alkua.

Fingrid vastaa asiakkaidensa toivomukseen mahdollistamalla omalta osaltaan päivänsisäisen kaupankäynnin Suomen sisällä aina toimitustunnin alkuun asti ja mahdollistamalla pörssikauppojen raportoinnin eSettille toimitustunnin jälkeen. Pilotti koskee sähköpörsseissä tapahtuvaa kaupankäyntiä ja pilottijakso on tarkoitus käynnistää syksyllä 2019. Tarkempi aikataulu riippuu Suomessa toimivien pörssien kyvystä ja kiinnostuksesta tarjota asiakkailleen mahdollisuutta käydä kauppaa toimitustunnin alkuun asti. Pilotin kesto on 6 kuukautta, ja pilotti katsotaan alkaneeksi silloin, kun jokin Suomessa toimivista sähköpörsseistä ottaa käyttöön 0 minuutin päivänsisäisen kaupankäynnin sulkeutumisajankohdan Suomessa.

Fingrid arvioi pilotin onnistuneisuutta muun muassa asiakastyytyväisyyden, kaupankäyntivolyymien ja tasepoikkeamien perusteella. Fingrid arvioi pilotin tulosten perusteella, voidaanko kaupankäynti mahdollistaa toimitustunnin alkuun asti Suomessa myös pilottijakson jälkeen. Fingrid varaa itselleen oikeuden keskeyttää pilotti siinä epätodennäköisessä tilanteessa, jos pilotti vaikuttaa käyttövarmuuteen negatiivisella tavalla.

Lisätiedot:

Heini Ruohosenmaa, erikoisasiantuntija, markkinaratkaisut, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4187