;
19.8.2019 12.23
Lehdistötiedotteet, Projektit

Fingrid hankkii uusia 400 MVA tehomuuntajia

Etelä- ja Pohjois-Suomen välistä sähkönsiirtoyhteyttä parannetaan. Pyhänselän ja Petäjäveden muuntoasemille on tilattu tehomuuntajat, joitten toimituksesta Fingrid ja KOLEKTOR ETRA allekirjoittivat sopimuksen 13. elokuuta.

Slovenialainen KOLEKTOR ETRA toimittaa kantaverkkoyhtiö Fingridille 400 MVA 400/120 kV tehomuuntajat. Noin 6 miljoonan euron sopimus pitää sisällään kahden tehomuuntajan toimittamisen. Tilatut tehomuuntajat toimitetaan Pyhäselän ja Petäjäveden muuntoasemille. Allekirjoitettu sopimus mahdollistaa lisäksi viiden optiona olevan tehomuuntajan toimittamisen vuosille 2020–2023.

Pyhäselän muuntoaseman uusitaan seuraavan vuoden aikana. Uusiminen ja nyt tilattu uusi tehomuuntaja liittyvät Oulujoen verkon uusimiseen. Oulujoen verkkoa uusitaan vaiheittain vuosina 2019–2022. Alueella ikääntynyttä sähköverkkoa uudistetaan ja lisäksi alueelle on suunniteltu tuulivoimahankkeita usean sadan megawatin edestä. Fingrid on suunnitellut sähköverkon kehittämistä tiiviissä yhteystyössä alueen sähköntuottajien ja jakeluverkkoyhtiöiden kanssa.

Petäjäveden muuntoaseman uusiminen ja asemalle nyt tilattu uusi tehomuuntaja liittyvät suurempaan Metsälinjaksi nimettyyn hankkeeseen, jossa eteläisen Suomen ja Pohjois-Suomen välistä siirtoyhteyttä parannetaan palvelemaan teollisuuden ja kuluttajien tarpeita. Pyhänselän ja Petäjäveden hankkeilla pyritään kummallakin osaltaan edesauttamaan Suomen pysymistä yhtenä sähkön hinta-alueena.

Optiona olevilla viidellä tehomuuntajalla varaudutaan useisiin vireillä oleviin tuulivoimahankkeisiin eripuolilla Suomea. Tuulivoimahankkeita on Suomessa vireillä Oulunjoen alueen hankkeitten lisäksi tuhansien megawattien edestä.

 

Lisätiedot: 
Juha Pikkupeura, puh. 030 395 4169