;
3.7.2019 13.41
Sähkömarkkinat

Ehdot sähköntuotannon keskeytystietojen ilmoitusjärjestelmästä palveluntarjoajille

Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt ovat laatineet ehdot sähköntuotannon keskeytystietojen ilmoitusjärjestelmän tarjoamisesta kiinnostuneille palveluntarjoajille. Ehdot ovat nyt saatavilla Fingridistä, ja niihin voi antaa palautetta 30.8. saakka.   

Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt ovat käynnistämässä palvelua, jolla kerätään tietoja siirto-, tuotanto- ja kulutuskapasiteetin keskeytyksistä. NUCS-palvelu käynnistyy ennen kuin pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla aloittaa toinen sähköpörssi. Ennen pörssikilpailun alkamista toimijoita pyydetään ilmoittamaan, käyttävätkö he markkinatiedotteiden toimittamiseen NUCS-palvelua vai jonkun toisen toimittajan palvelua (ns. third-party Data Provider).

Muun kuin kantaverkkoyhtiön toimittaman palvelun käyttäminen on mahdollistettu transparenssiasetuksessa. Palvelun tarjoaminen markkinatoimijoille vaatii kantaverkkoyhtiön luvan, ja luvan hakemisen menettelytavat sekä palveluntarjoajien tekniset vaatimukset on kerrottu ENTSO-E:n tekemässä menettelytapaohjeessa (Manual of Procedures).

Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt tarjoavat palveluntarjoajille mahdollisuuden hakea luvan yhdellä kertaa Suomeen, Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan. Menettelytapaohjeessa kerrottujen teknisten vaatimusten lisäksi kantaverkkoyhtiöt pyytävät palveluntarjoajia hyväksymään kantaverkkoyhtiöiden kirjoittamat ehdot ennen hyväksymistä palveluntarjoajaksi.

Ehdoista on nyt tehty luonnos, ja pyydämme nyt tämän palvelun tarjoamisesta kiinnostuneita osapuolia kommentoimaan luonnosta. Ehtojen luonnosversion saadaksenne ottakaa yhteyttä sähköpostitse Pentti Säynätjokeen, pentti.saynatjoki[at]fingrid.fi, tavoitettavissa tällä viikolla sekä 5.8. alkaen.

Kommentteja otetaan vastaan 30. elokuuta 2019 asti.

Lisätiedot: 

Pentti Säynätjoki, Fingrid, pentti.saynatjoki[at]fingrid.fi