;
6.3.2019 12.14
Lehdistötiedotteet, Sähkömarkkinat

20 vuotta intraday-kaupankäyntiä Suomessa – Fingrid edelläkävijänä sähkömarkkinoilla

Maaliskuun 2019 alussa tuli kuluneeksi kaksikymmentä vuotta siitä, kun päivänsisäinen jatkuva kaupankäynti Suomen ja Ruotsin välillä alkoi ELBAS-tuotteella. Jatkuvan kaupankäynnin alkamisen yhteydessä 1.3.1999 Fingrid Oyj myös poisti rajasiirtomaksut pohjoismaisilta siirtoyhteyksiltään.

Suomen ja Ruotsin välillä vuonna 1999 avattu päivänsisäinen markkina jatkuvalle kaupankäynnille oli maailman ensimmäinen laatuaan. Myöhemmin Suomen ja Ruotsin rajalla lanseerattu malli laajeni ensin alueellisesti ja toimi sittemmin myös esikuvana eurooppalaisten sähkömarkkinoiden tavoitemallille.

Eurooppalaisen tavoitemallin päivänsisäisillä markkinoilla mahdollistava XBID (Cross-Border Intraday Market) otettiin onnistuneesti käyttöön kesäkuussa 2018. Tällä hetkellä yhteisillä markkinoilla ovat mukana Alankomaat, Belgia, Espanja, Itävalta, Latvia, Liettua, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska ja Viro. Kaupankäynti on tulevaisuudessa mahdollista koko Euroopassa laajentamalla markkinapaikkaa alueellisesti.

Päivänsisäiset markkinat tukevat sähköjärjestelmää

Päivänsisäinen (intraday) kaupankäynti tarkoittaa lähellä sähkön toimitushetkeä tapahtuvaa kaupankäyntiä sähkömarkkinoilla. Päivänsisäinen kaupankäynti antaa markkinatoimijoille mahdollisuuden tasapainottaa sähkön tuotantonsa ja kulutuksensa reaaliaikaisemmin ja tukea koko sähköjärjestelmän tasapainotusta. Kaupankäynti vuorokauden jokaiselle tunnille on jatkuvaa. Kaupankäynti on avoinna tällä hetkellä Suomessa ja Suomen ja Viron rajalla aina siihen asti, kunnes kaupankäynnin kohteena olevan tunnin alkuun on aikaa 30 minuuttia, sekä Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla ja muualla Pohjoismaissa aina siihen asti, kunnes kaupankäynnin kohteena olevan tunnin alkuun on aikaa 60 minuuttia.

Päivänsisäisen markkinan merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa, kun vaihtelevan tuotannon (muun muassa tuuli- ja aurinkovoima) määrä kasvaa entisestään. Fingridin tavoitteena on lisätä markkinaehtoisuutta ja edistää markkinatoimijoiden mahdollisuuksia käydä kauppaa lähellä toimitushetkeä.

 

Lisätiedot:
Heini Ruohosenmaa, erikoisasiantuntija
puh. 030 395 4187