;
6.10.2017 11.00
Ajankohtaista

Fingridille arvokasta kokemusta JÄÄTYVÄ-harjoituksesta

Fingrid sai paljon arvokasta kokemusta tällä viikolla toteutetusta valtakunnallisesta JÄÄTYVÄ 2017 –harjoituksesta. JÄÄTYVÄSSÄ harjoiteltiin viranomaisten, kuntien ja elinkeinoelämän yhteistyötä sään aiheuttamassa laajassa sähkönjakelun häiriössä.

JÄÄTYVÄ-harjoituksessa korostui todentuntuisesti yhteiskunnan riippuvuus sähkönjakelusta. Skenaario oli erittäin haastava mutta realistinen. Jäätävä myrsky kohdistui Pohjois-Savon alueelle ja sen seurauksena laaja alueellinen sähkökatko kesti jopa 10 päivää. Kuvitteellinen tapahtuma aiheutti erittäin vakavia vaurioita sähköverkkoon. Kantaverkko on alueella hyvin vahva, mutta harjoituksessa jäätävä myrsky rikkoi sitä eri suunnista.
 
Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin, joka vastasi Fingridin osuudesta harjoituksessa, on tyytyväinen harjoitukseen.
”Harjoitusjoukot olivat motivoituneena mukana. Edellisessä suurhäiriöharjoituksessa havaittuja kehityskohteita, kuten yhteistä tilannekuvajärjestelmää ja yhteydenpitovälineitä viranomaisten ja elinkeinoelämän välillä päästiin kokeilemaan”, hän kertoo.

Säännöllinen harjoittelu tärkeää
JÄÄTYVÄ 2017 -harjoitukseen valmistautuminen kesti lähes puolitoista vuotta, jona aikana toimintamalleja kehitettiin ja varautumissuunnittelua parannettiin ja jopa harjoiteltiin eri toimijoiden kesken.
”Harjoitus osoitti, että olemme parantaneet kykyämme toimia kyseisen kaltaisessa häiriötilanteessa. Kantaverkon korjaustoimenpiteiden toteutus vaativissa sääolosuhteissa on haastava tehtävä, joka vaatii hyvät ennakkosuunnitelmat. Sähköjen palautus vaatii myös hyvää yhteispeliä ja koordinointia paikallisten verkkoyhtiöiden ja eri osapuolten kanssa”, johtaja Reima Päivinen Fingridistä toteaa.
”Harjoituksessa tunnistettiin useita kehityskohteita, ja saatujen havaintojen perusteella tullaan toimintaa edelleen parantamaan. Suurhäiriöharjoituksia viranomaisten ja elinkeinoelämän välillä on syytä jatkossakin pitää säännöllisin välein”, hän sanoo.
Lisätiedot:

Fingridin valvomopäällikkö, Huoltovarmuuskeskuksen voimatalouspoolin sihteeri Arto Pahkin, puh. 0400 756 146

Huoltovarmuuskeskuksen tiedote 6.10.
JÄÄTYVÄ 2017 -toteutuksesta vastasi Huoltovarmuusorganisaation voimatalouspooli, ja siihen osallistuvat kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj, Huoltovarmuuskeskus, Puolustusvoimat, Yleisradio, Poliisi, Siilinjärven kunta, Kuopion kaupunki, Savon Voima Verkko Oy, Kuopion Sähköverkko Oy, Kuopion Vesi, Pohjois-Savon pelastuslaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, ST1 ja teleyhtiöt.