;
28.3.2017 14.25
Ajankohtaista, Kansainväliset uutiset

Euroopan Komission julkinen kuuleminen Projects of Common Interest -listalle ehdotetuista hankkeista on alkanut

Euroopan Komissio on käynnistänyt Project of Common Interest (PCI) -konsultaation. Nyt kaikilla kansalaisilla, organisaatioilla ja viranomaisilla on mahdollisuus kommentoida kolmannelle PCI-listalle ehdotettuja energiainfrastruktuuriprojekteja.Konsultaatio on käynnissä 12 viikkoa ja päättyy 19. kesäkuuta. Lisätietoa konsultaatiosta voi lukea Komission sivuilta.
 
Fingrid on yhdessä Ruotsin kantaverkkoyhtiön Svenska Kraftnätin kanssa hakenut PCI-statusta kolmannelle Ruotsin ja Suomen väliselle vaihtosähköyhteydelle. PCI-status voidaan myöntää hankkeille, jotka ovat oleellisia EU:n energian sisämarkkinoille ja EU:n energiapoliittisten tavoitteiden saavuttamiselle. EU:n energiapolitiikan päätavoitteena on edullinen, toimitusvarma ja kestävästi tuotettu energia. PCI-hankkeiksi valitut projektit voivat muun muassa hyötyä nopeutetusta lupakäsittelystä ja ovat oikeutettuja hakemaan taloudellista tukea Connecting Europe Facility (CEF) -rahoitusinstrumentista. 
 
Fingrid näkee uuden Ruotsin ja Suomen välisen vaihtosähköyhteyden tehostavan markkinoita vähentämällä merkittävästi pullonkaulatilanteita, parantavan erityisesti Suomen käyttövarmuutta lisäämällä tehonriittävyyttä ja vähentämällä riskiä Suomen jäämiselle saarekkeeseen sekä lisäävän uusiutuvan energian integrointimahdollisuuksia. Suomen ja Ruotsin kantaverkkoyhtiöt päättivät syksyllä 2016 edetä kolmannen vaihtosähköyhteyden toteuttamisessa. Projektin tarkempi tekninen suunnittelu jatkuu ja syksyllä 2017 edetään ensimmäisen voimajohto-osan ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn (YVA). PCI-statuksella tavoitellaan projektille nopeutettua lupamenettelyä ja CEF-rahoitusta. Yhteinen tavoite on, että johtoyhteys saadaan käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä.
 
Lisätiedot:
Jussi Jyrinsalo, johtaja, kantaverkkopalvelut ja suunnittelu, puh. 030 395 5118
Antti Harjula, erikoisasiantuntija, voimajärjestelmän suunnittelu, puh. 030 395 5184