;
8.4.2016 10.20
Ajankohtaista, Projektit

Vantaan Länsisalmen sähköaseman rakennustyöt alkoivat, näyttävä maamerkki Kehä III:n varrelle

Turvatakseen pääkaupunkiseudun asukkaiden ja yhteiskunnallisesti tärkeiden toimintojen sähkönsaannin, Fingrid vahvistaa Länsisalmen sähköasemaa. Aseman maamerkiksi nousee näyttävä maisemaportaali.
Kun kantaverkkoa kehitetään, vahvistusta tarvitaan voimajohtojen ja rajayhteyksien lisäksi myös sähköasemille. Fingridin kantaverkosta syötetään sähköä Helsinkiin ja Vantaalle Kehä III:n tasolle sijoittuvien Länsisalmen ja Tammiston muuntoasemien kautta. Näiden asemien kautta sähkönsä saa noin 800 000 asukasta. Alueen sähkönkulutuksen kasvu ja Helsingin sähköntuotannossa tapahtuvat muutokset edellyttävät sähkönsyöttökapasiteetin vahvistamista.
 
Huhtikuussa alussa alkaneiden rakennustöiden myötä Länsisalmen aseman muuntokapasiteetti tuplaantuu, kun asemalle rakennetaan toinen 400/110 kilovoltin muuntaja. Lisäksi rakennetaan 400 kilovoltin kytkinlaitos ja toteutetaan tarvittavat 400 ja 110 kilovoltin johtojärjestelyt. Sähköasema laajennetaan nykyisestä yhdestä muuntajakentästä nelikenttäiseksi kytkinlaitokseksi. Asema toteutetaan kaasueristeisenä kytkinlaitoksena, asema ei laajennuttuaan vie nykyistä enempää tilaa, vaan vahvistukset mahtuvat samalle tontille.
 
Aseman muotoilussa ja maisemoinnissa huomioidaan sen keskeinen sijainti Kehä III:n ja Porvoonväylän vieressä. Liikenneväylille näkyvän asemarakennuksen ja voimajohtojen
pääteportaalin arkkitehtisuunnittelusta vastaa Parviainen Arkkitehdit Oy. Aseman maamerkiksi nousee näyttävä maisemaportaali, josta voimajohdot liittyvät asemaan.
 
Investoinnin arvo on noin 18,5 miljoonaa euroa, ja hanke valmistuu vuonna 2017. Aseman rakennusteknisistä töistä vastaa RTA Yhtiöt ja sähköasemalaitteistot toimittaa ABB Oy.
Fingrid suunnittelee myös uuden 400 kilovoltin kaapeliyhteyden rakentamista lähemmäksi Helsingin keskustaa 2020-luvulla. Länsisalmen sähköaseman kehittäminen tekee osaltaan mahdolliseksi tämän suunnitelman toteuttamisen.
 
Lisätietoja:
Jarmo Henttinen, sähköasemahankkeen projektipäällikkö, puh. 030 395 4280
Kari Kuusela, varatoimitusjohtaja, puh. 030 395 5129
 
 
 Kuva maisemaportaalista Kehä III:n suuntaan