;
5.9.2016 11.20
Ajankohtaista

Asiakkaiden ja yhteiskunnan palveluksessa 20 vuotta

Vuonna 1996 marraskuun toiseksi viimeisenä päivänä Imatran Voima, Pohjolan Voima ja Suomen valtio allekirjoittivat kantaverkkoyhtiön perustamisasiakirjat. Seuraavana vuonna 1997 elokuun viimeisenä päivänä allekirjoitettiin tuohon mennessä Suomen suurin liiketoimintakauppa. Fingridin tarina oli saanut alkunsa. Tänä vuonna 6.9. juhlimme Fingridin kaksikymmenvuotistaivalta kantaverkkotoiminnan esikuvana.
Toimitusjohtaja Jukka Ruususen tervehdys juhlaviikolla:

Sähkömarkkinoiden luominen johti Fingridin perustamiseen 20 vuotta sitten. Markkinoiden toimintaa tukevan infrastruktuurin kehittämiseen tarvittiin kilpailluista liiketoiminnoista riippumaton kantaverkkoyhtiö. Toiminnan kehittämistä ohjasivat alusta asti tehokkuus, tasapuolisuus ja riippumattomuus. Voimme olla ylpeitä siitä, että oma, suomalainen lähestymistapamme on sittemmin saanut tunnustusta maailmanlaajuisesti.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kantaverkon ikääntyminen, sähkömarkkinoiden jatkuvasti lisääntyneet tarpeet ja tuotantorakenteen muutos ovat johtaneet investointitahtimme kiihtymiseen. Nyt kantaverkon kehittämisen kymmenvuotissuunnitelmamme ovat olleet jatkuvasti miljardiluokkaa. Uudenlainen ajattelu on ollut välttämätöntä. Asiakkaamme ovat haastaneet meitä vuosi vuodeltaenemmän ja antaneet lisämotivaatiota toiminnan kehittämiseen. Yhä tärkeämpää on ollut myös rakentava yhteistyömme viranomaisten kanssa sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Menestyksestä huolimatta meillä on enemmän tulevaisuuden unelmia kuin menneen kaihoa. Energiajärjestelmän murroksessa suomalainen yhteiskunta tarvitsee Fingridin asiantuntemusta ja puolueettomia näkemyksiä. Yhdelläkään toisella toimijalla ei ole samanlaista näkemystä sähköjärjestelmän kokonaisuuden toiminnasta kuin meillä.

Visio tulevaisuuden uusiutuvaan energiaan perustuvasta energiajärjestelmästä tuntuu konkretisoituvan koko ajan. Suurempi ongelma saattaakin olla sen polun löytäminen, jota pitkin aurinkoiseen tulevaisuuteen kuljetaan. Me olemme olleet tässä asiassa aloitteellisia ja esittäneet kannanottomme tarvittavista toimenpiteistä sähkömarkkinoiden pelastamiseksi. Yhtenä elementtinä tässä kehityksessä on tavallisten sähkönkuluttajien saaminen mukaan sähkömarkkinoille ja sitä kautta tukemaan uuden energiajärjestelmän kehittymistä. Digitalisaatio tulee kuvaan mukaan kuin taivaan lahjana: uudessa energiajärjestelmässä tarvitaan huomattavasti lisää ihmisten ja laitteiden verkottumista.

Muutos on suuri, mutta meidän kannaltamme yksi asia ei muutu. Jatkossakin Fingridin on ansaittava yhteiskunnan ja asiakkaiden luottamus – joka päivä.

Jukka Ruusunen
Toimitusjohtaja