;
8.5.2014 09.00
Ajankohtaista

Varovaisuus tarpeen työskenneltäessä voimajohtojen läheisyydessä

Kantaverkkoyhtiö Fingrid muistuttaa maanviljelijöitä varovaisuudesta työskenneltäessä voimajohtojen läheisyydessä. Kylvöjen peiteharsot on kiinnitettävä huolella ja muutoinkin koneilla on varottava menemästä liian lähelle pylväsrakenteita ja jännitteisiä virtajohtimia.

Kevätkylvöjen peiteharsojen kanssa on oltava huolellinen ja varottava etteivät ne lennä voimajohtoihin, Fingridistä muistutetaan. Jos keväisiä istutuksia peitetään harsoilla, kannattaa varmistaa painoilla ja muilla kiinnittimillä, että harsot pysyvät paikallaan myös puuskaisella ja voimakkaalla tuulella. Tuulenpuuskien lennättämät harsot saattavat aiheuttaa esimerkiksi käyttöhäiriöitä voimajohdoilla.

Voimajohtoihin takertuneet harsot on aina turvallisuussyistä jätettävä ammattilaisten irrotettaviksi. Vähänkin kostunut tai likaantunut harso johtaa sähköä, joten harsoon koskemisessa on sähköiskun vaara. Irrottamisen ajaksi voimajohdolta on katkaistava jännite. Jotta vaaratilanteilta voidaan välttyä, on jokaisesta johtoihin lennähtäneestä harsosta ilmoitettava välittömästi joko Fingridiin tai paikalliselle sähkönjakeluyhtiölle.

Peiteharsot pysyvät paikoillaan voimakkailla tuulenpuuskilla, kun ne kiinnitetään riittävän suurten painojen avulla jokaisesta kulmastaan ja myös keskeltä harson peittämää alaa. Keskialueella painoa on oltava jopa 200 kiloa.

Koneilla ei liian lähelle pylväsrakenteita

Voimajohtoaukeaa saa viljellä ja johdon alla voi liikkua tavanomaisilla maatalouskoneilla. Pylväsrakenteiden läheisyydessä on kuitenkin maatalouskoneilla työskenneltäessä noudatettava varovaisuutta.
- Älä aja traktorilla pylväsjalkojen välistä äläkä haruksen alta, sillä etäisyyttä maanpäällisiin rakenteisiin pitäisi olla kolmisen metriä. Jos taas työskentelet kaivurilla, nosturilla tai muulla työkoneella voimajohdon läheisyydessä, varo ettet joudu liian lähelle jännitteisiä virtajohtimia, varoittaa kunnonhallintapäällikkö Mikko Jalonen.
Jos pylväsrakenteita kuitenkin vaurioituu, on siitä ilmoitettava välittömästi Fingridiin tai paikalliseen sähköyhtiöön.

Lisätietoja:
Kunnonhallintapäällikkö Mikko Jalonen, puh. 030 395 4176 tai 040 8270 159