;
23.6.2014 15.50
Ajankohtaista, Datahub

Tiedonvaihtoasioissa tapahtuu - Datahub-selvitys etenee

Selvitys tulevaisuuden tiedonvaihtotavasta etenee suunnitellun aikataulun mukaisesti. Kevään aikana kerättiin laajasti tietoa tiedonvaihdon nykytilasta, tulevaisuuden haasteista sekä vastaavista hankkeista muissa maissa.

Selvityksen väliraportti julkaistiin ennen pääsiäistä ja siihen liittyvä keskustelutilaisuus pidettiin 23.4. Finlandia-talolla. Paikalla oli yli 80 tiedonvaihdon asiantuntijaa. Väliraportin sekä tilaisuudessa esitetyt materiaalit löytyvät Fingridin internetsivuilta täältä.

 

Nyt projektissa keskitytään tulevaisuuden tiedonvaihtoratkaisun kehittämiseen. Tiiviissä yhteistyössä core-työryhmän kanssa olemme määritelleet vision tulevaisuuden tiedonvaihdon tavoitetilasta sekä tiedonvaihtoratkaisun päätöskriteereistä kuin myös vertailtavista vaihtoehdoista. Päätöskriteerit koostuvat kolmesta eri osa-alueesta; teknis-taloudellisista, laadullisista sekä strategisista kriteereistä. Näistä taloudellisen näkökulman tueksi olemme yhteistyössä mm. core- ja referenssiryhmässä olevien energiayhtiöiden kanssa käynnistäneet laajemman kustannushyötyanalyysin.

 

Tiedonvaihtoratkaisu on tarkoitus valita alkusyksystä ja sitten laatia sille loppuvuoden aikana implementointisuunnitelma ja kustannusarvio jne. Valinnasta ja sen perusteista on tarkoitus pitää seuraava keskustelutilaisuus syyskuussa, alustavasti viikolla 38. Tarkempi ajankohta ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.
 
Fingridin sähkömarkkinailtapäivässä (7.4.) oli osallistujilla mahdollisuus esittää datahubille sopivaa nimeä. Ehdotuksia tuli yli 30 kappaletta. Projektiryhmä valitsi niistä mielestään parhaimman, joka oli Bettina Lemströmin ehdotus Helmer (hub for electricity meter readings). Pekka Salomaa voitti kaikkien kilpailuun osallistujien kesken arvotun palkinnon. Onnea voittajille!
 
Tiedonvaihdon kehitysryhmä perustettu
 
Fingrid on perustanut sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän. Kehitysryhmän jäsenten tehtävänä on arvioida sähkön vähittäismarkkinoiden tekniseen sanomaliikenteeseen liittyviä kehitysajatuksia ja menettelytapoja sekä niihin liittyviä ohjeistuksia. Ryhmän tavoitteena on edistää tehokasta, tasapuolista ja syrjimätöntä tiedonvaihtoa. Osa jäsenistöstä vaihtuu rotaatiomenettelyn mukaan keväällä 2015.
 
Lisätietoja kehitysryhmästä sekä ryhmän ensimmäisen kokouksen pöytäkirja on luettavissa internet-sivuiltamme tästä linkistä.
 
Sanomaliikenteen testauspalvelu käytettävissä
 
Olemme kehittäneet yhteistyössä Empower IM:n kanssa EDIELtest-testiportaalia vastaamaan paremmin käyttäjien toiveita. Käyttäjät voivat nyt testata portaalissa sanomaprosessien tai yksittäisten sanomien oikeellisuutta. Tutustu uuteen testiportaaliin sivuillamme täällä.

 

Lisätietoja:
Pasi Aho, p. 030 395 5262 tai Minna Arffman, p. 030 395 5263