;
15.10.2012 16.00
Ajankohtaista, Kansainväliset uutiset

Pohjoismaista verkkosuunnitelmaa kehitetään edelleen alueellisesti

Viime viikolla esiteltiin pohjoismaisille energiaministereille verkkosuunnitelma, joka perustuu ENTSOn alueellisiin suunnitelmiin.
Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt kehittävät edelleen alueellista verkkoaan. Pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden valmistelema verkkosuunnitelma esiteltiin viime viikolla maiden energiaministereille.
 
Verkkoyhteyksien rakentaminen sekä Pohjoismaiden välillä että Pohjoismaiden ja Manner-Euroopan välillä on tärkeää sekä EU:n että kansallisten uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttamiseksi. Rakentaminen edistää myös käyttövarmuuden ja markkinoiden toimivuutta.
 
Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt investoivat n. 11 mrd euroa seuraavan kymmenen vuoden aikana eurooppalaista tai pohjoismaista merkitystä omaavien yhteyksien rakentamiseen. Yhä useampi maiden välinen yhteys on toteutettu tasasähkötekniikalla.
Pohjoismaisen verkon aiemman suunnitteluyhteistyön tulokset näkyvät jo toteutuneissa sekä rakenteilla olevissa hankkeissa maiden välillä.
 
Markkinoiden laajentuessa myös verkon suunnitteluyhteistyötä on Pohjoismaiden lisäksi laajennettu kattamaan  koko Itämeren alue. Pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden suunnitteluyhteistyö tehdään nykyisin Euroopan kantaverkkoyhtiöiden yhteisen järjestön ENTSO-E:n alueellisen suunnitteluyhteistyön kautta.