;
1.8.2012 11.00
Sähkömarkkinat, Lehdistötiedotteet

Eleringistä ja Litgridistä Nord Pool Spotin osakkeenomistajia

Viron kantaverkkoyhtiö Elering ja Liettuan kantaverkkoyhtiö Litgrid ovat kumpikin tänään hankkineet kahden prosentin suuruisen osuuden Euroopan suurimmasta sähköpörssistä Nord Pool Spotista.

​Lisäksi on sovittu, että Latvian kantaverkkoyhtiö Augstsprieguma Tīklsillä (AST) on oikeus hankkia vastaava kahden prosentin suuruinen osuus Nord Pool Spotista, kun Latvian sähkömarkkinat vapautuvat. Samalla Nils Nygren on nimitetty Nord Pool Spotin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi. Nimitys astuu voimaan myös 1. elokuuta. Nils Nygren on aiemmin vastannut Fortumin yhteiskuntasuhteista Skandinaviassa ja toimii nykyisin konsulttina.

Kun kaikista kolmesta Baltian maan kantaverkkoyhtiöstä on tullut Nord Pool Spotin osakkeenomistajia, nykyisillä osakkeenomistajilla on seuraavansuuruiset omistusosuudet: Statnett 28,2 %, Svenska Kraftnät 28,2 %, Energinet.dk 18,8 % ja Fingrid 18,8 %.

Osapuolet allekirjoittivat aiesopimuksen Nord Pool Spotin osakkeiden ostosta tämän vuoden huhtikuussa.

Nord Pool Spotin pohjoismaiset omistajat katsovat, että omistuksen laajeneminen Baltian maiden kantaverkkoyhtiöihin on tärkeä ja luonnollinen kehitysvaihe Baltian maiden ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden integroinnissa.

Baltian maiden kantaverkkoyhtiöille Nord Pool Spotin omistus on strateginen investointi. Se mahdollistaa yhtiöiden osallistumisen kunkin Baltian maan markkinaetuja koskevaan päätöksentekoon. Omistuksen avulla Baltian kantaverkkoyhtiöt voivat myös ottaa osaa Itämeren alueen ja koko Euroopan sähkömarkkinoiden kehittämiseen Nord Pool Spotin kautta.

Lisätietoja:
Fingrid/ Varatoimitusjohtaja Juha Kekkonen, 040 560 5274
Statnett/ Varatoimitusjohtaja Bente Hagem, +47 913 547 20
Svenska Kraftnät/ Tiedotussihteeri Viktor Wallström, +46 8 475 80 10
Energinet.dk/ Johtaja Søren Dupont Kristensen, +45 76 22 44 34